Turnen: Russische breekt nek

Johan (LWaS)
De Russische turnster Maria Sasipkina heeft vrijdag in de training bij een val na een paardsprong haar vierde nekwervel gebroken. Zij landde na een relatief eenvoudige voorwaartse sprong hard op haar hoofd. Daarbij verloor ze het bewustzijn en raakte ze verlamd.

De 16-jarige Russin maakte twee weken geleden op het WK in Gent deel uit van de vrouwenploeg die achter Roemenië zilver won in de landenwedstrijd.

De jonge turnster moest ruim een uur wachten op een ambulance, omdat er geen sprake was van een officiële selectietraining. Om die reden waren er geen arts en ambulance in en rond de trainingshal.

De turnster werd dezelfde dag nog geopereerd. De chirurgen slaagden er in de verlammingsverschijnselen op te heffen. Sasipkina werd daarna overgebracht naar het traumacentrum in Moskou waar ze maandag nogmaals een operatie zou ondergaan.

De jonge Russin trainde vrijdag met coach Maria Tipkova. Bondscoach Arkajev en de overige selectieleden waren afwezig. Sasipkina bereidde zich met Tipkova voor op de wereldbekerwedstrijd in Marseille.