Vliegtuigen wereldwijd aan de grond

morpheus, Scorpion en cosmicV meldden ons beide via de newssubmit dat de complete wereldluchtvloot met ingang van de nacht van komende maandag op dinsdag aan de grond blijft. Aanleiding vormen de internationale luchtvaartverzekeraars die hun huidige dekkingen voor zogeheten molestschade aan derden, bijvoorbeeld in geval van kaping of oorlog, hebben ingetrokken.

Afgelopen maandag kregen alle grote luchtvaartmaatschappijen ter wereld van hun verzekeraars te horen dat zij nog maar één week kunnen beschikken over de molestdekking op hun aansprakelijkheidspolis. In plaats daarvan komt een uitgeklede 'oorlogsdekking' waarbij de maximale uitkering is teruggebracht tot één twintigste van het huidige niveau.

De verzekeraars komen tot deze dramatische ingreep doordat zij als gevolg van de terroristische aanslagen van vorige week over onvoldoende middelen beschikken om nog meer molestschades aan gebouwen en publiek op de grond te kunnen betalen. Het verzekerde bedrag voor molestdekking bedraagt standaard $1,5 miljard (Hfl.3,6 mld) per vliegtuig. De luchtvaartverzekeraars verwachten dat zij voor de ramp van afgelopen week $6 miljard moeten uitkeren aan alle getroffenen.