Nandrolon vaak in voedingssupplementen

Wat al werd vermoed en op kleine schaal aangetoond, is opnieuw bevestigd. Opvallend veel voedingssupplementen die gewoon bij de drogist en apotheek over de toonbank gaan, bevatten nandrolon of een vergelijkbare stof die in urine hetzelfde afbraakproduct oplevert.

Patrick Schamasch, lid van de medische commissie van het Internationaal Olympisch Comité, onthulde in Londen een grootschalig onderzoek dat is gedaan door het erkende dopinglaboratorium in Keulen. Bijna veertig van de tot dusver onderzochte tweehonderd preparaten kunnen een sporter op een positieve test komen te staan. Edgar Davids, Frank de Boer en Troy Douglas hebben daar steeds op gewezen.

Schamasch vertelde dat de Duitse onderzoekers wereldwijd in totaal zeshonderd voedingssupplementen hebben gekocht, die allemaal zullen worden geanalyseerd. Dat tot dusver een kleine twintig procent "verontreinigd" bleek, geeft te denken.

Schamasch zei echter dat het IOC niet al in de nabije toekomst met een lijst goedgekeurde producten zal komen. "Daarvoor moeten we eerst goed overleggen met onze advocaten. Zo'n lijst zou wel eens een juridisch mijnenveld kunnen zijn. Het komt voor dat een bepaald merk in het ene land geen nandrolon bevat en in een ander wel."