Frank Rijkaard coach Sparta

Frank Rijkaard wordt coach van Sparta. Dat meldt Studio Sport zondag in de uitzending van 19.00 uur. Rijkaard en Sparta zijn in verregaande onderhandelingen die naar alle waarschijnlijkheid deze week worden afgerond.

De Amsterdammer volgt de vorige week opgestapte trainer Willem van Hanegem op. 'De Kromme' vertrok omdat de Rotterdamse club niet genoeg nieuwe spelers aan had getrokken. Rijkaard is oud-international en was coach van het Nederlands elftal tijdens Euro 2000, waar Oranje in de halve finale werd uitgeschakeld door Italië. Daarna trok Rijkaard zich terug als bondscoach.

Als voetballer kwam hij onder andere uit voor Ajax en AC Milan. Met beide teams won hij de Champions League. Rijkaard deed bij de KNVB de verkorte trainerscursus en liep onder Ronald Spelbos stage bij FC Utrecht. Sparta is de eerste club waar hij eindverantwoordelijke van wordt.

De grote vraag is of Rijkaard nu wel de vijf tot zes versterkingen krijgt die Van Hanegem eiste maar niet kreeg. Tot nu toe is alleen de komst van Blinker (RBC Roosendaal) en Bouchiba (AZ) zeker en blijft Nieuwenburg (eigendom Ajax) nog een seizoen op Spangen. De club wil verder nog Thomas Buffel, door Feyenoord gestald bij Excelsior, huren. Van Hanegem vond dat te weinig om het vertrek van topschutter Ali Elkhattabi, Rudge Roda en Dennis de Nooijer goed te maken.

Algemeen directeur Beijer begreep de sportieve redenen waarom Van Hanegem afhaakte. Hij stelde vorige week dat Sparta gezien de financiële situatie niet meer kan investeren. De club heeft een schuld van vijf miljoen. Hij doelde toen zowel op de salarissen van de spelers als op het loon van Van Hanegem. Sparta haalt nu met Rijkaard opnieuw een grote naam binnen. Beijer hoopt op die manier dat sponsors en geldschieters zich melden om Sparta financieel te steunen. Dat gebeurde ook met de komst van Van Hanegem.