Succesje voor Microsoft in rechtzaak

Een federale rechter heeft softwarereus Microsoft aan een kleine victorie geholpen. De rechtbank verwierp vrijdag 38 klachten van Windowsgebruikers die het bedrijf ervan beschuldigden de softwarepakketten voor te veel geld te hebben verkocht. Microsoft zou daarvoor zijn machtspositie hebben misbruikt.

De belangrijkste reden voor rechter J. Motz om de klachten te verwerpen, was dat de klagers de operatiesystemen niet van Microsoft zelf hadden gekocht, maar via computerfabrikanten als Dell en Compaq. Hij volgt daarmee een uitspraak uit 1977 van het hooggerechtshof.

Motz heeft inmiddels 61 antimonopoliezaken tegen Microsoft behandeld, inclusief deze 38. In totaal hebben meer dan 130 bedrijven en particulieren geprobeerd een schadevergoeding van de softewaremaker in de wacht te slepen via de rechter. De advocaten van de Windowsgebruikers die vrijdag in het ongelijk werden gesteld, hebben al gemeld in hoger beroep te gaan tegen de beslissing.

In de antitrustzaak die vorig jaar door een aantal staten was aangespannen, veroordeelde rechter Thomas Penfield Jackson in juni het softwarebedrijf tot opsplitsing van Microsoft. Het concern ging in beroep tegen die beslissing. Jackson oordeelde ongekend hard dat het softwarebedrijf zijn dominante positie op de computer- en softwaremarkt jarenlang had misbruikt en op die manier de antimonopoliewetgeving had overtreden. Die zaak kan nog jaren gaan duren.