Executies collaborateurs veroordeeld

aa had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De executies van twee Palestijnse collaborateurs, zaterdag in de Palestijnse gebieden, zijn internationaal scherp veroordeeld. De Europese Unie heeft bij de Palestijnse Autoriteit officieel protest aangetekend tegen de bliksemprocessen en de snelle terechtstellingen.

Nederland heeft ook nog eens afzonderlijk geprotesteerd. Den Haag deed dat bij de Palestijnse leider Abu Mazen, de belangrijkste man na president Arafat. De Palestijnen werden geëxecuteerd voor collaboratie met Israël. Met behulp van hun informatie zouden Israëliërs in november vijf leden van Arafats Fatahgroep hebben gedood. De Nederlandse regering veroordeelt alleen de executie en niet de liquidaties door de Israëliërs. Den Haag laat in een officiële reactie weten dat beide zaken niet met elkaar te vergelijken zijn omdat Israël geen mensen in het openbaar heeft terechtgesteld.

De executies vonden tegelijkertijd plaats in Gaza en in Nablus op de Westelijke Jordaanoever. De executie in Nablus vond plaats in het openbaar. Honderden toeschouwers schreeuwden leuzen toen het vonnis werd voltrokken. In Gaza was de executie niet openbaar.