Astma door uitlaatgassen

Jonge kinderen kunnen astma krijgen als zij veel worden blootgesteld aan uitlaatgassen. Dit blijkt uit een Amerikaanse onderzoek.

Dat een hoge uitstoot van uitlaatgassen funest is voor astmapatiënten was al bekend. Maar dat diezelfde gassen ook astma veroorzaken is nieuw. Dit kon tot nu toe niet worden bewezen, meldt de Britse krant The Independent on Sunday, omdat het onmogelijk was te meten hoeveel gas de kinderen inademden. Maar onderzoekers aan de universiteit van California zijn er nu in geslaagd het effect van de vervuiling te meten.

Het team voerde experimenten uit op jonge resusapen, wiens longen zich op dezelfde manier ontwikkelen als die van mensen. Ze stelden pasgeboren aapjes bloot aan vervuilde lucht in de omgeving van Los Angeles. De longen van de aapjes bleken na een tijdje ernstig aangetast en vertoonden astmatische kenmerken.

Voor dit onderzoek dachten wetenschappers dat jonge kinderen beter beschermd waren tegen gassen. Naar nu blijkt juist dat kinderen tot vijf jaar een groot risico lopen astma te krijgen.

Niet alleen kinderen die in de stad opgroeien hebben meer kans de longaandoening op te lopen. Ook op het platteland is er veel luchtvervuiling die door de wind wordt verspreid.