Illusionist 62 uur in ijsklomp

Nadat het eerste gat in het reuzenijsblok was gehakt, werd de Amerikaanse illusionist David Blaine even later op Times Square in New York na bijna 62 uur bevrijd uit een zes ton wegende ijscocon waarin hij zich vrijwillig had laten opsluiten. Doornat, ijskoud, verward en vooral stijf werd de 26-jarige illusionist op een draagbaar naar een ambulance gedragen.

Duizenden New Yorkers trotseerden gisteravond de hevige regenval om een glimp op te vangen van de verlossing van Blaine uit de ijsklomp. "Deze man moet behoorlijk gestoord zijn", aldus een toeschouwer.

De Newyorkse stunter, die slechts gekleed was in spijkerbroek, wollen muts, hemd en bontlaarzen, had drie dagen niet gegeten. Zuurstof en water kreeg hij toegediend door een nauwe buisvormige opening in het ijzige omhulsel. Ondanks de kou lukte het de magiër een lichaamstemperatuur te behouden van gemiddeld 36 graden Celsius.

Met de actie vestigde de waaghals twee records in één keer. Blaine heeft de langste tijd doorgebracht in een ijsklomp en verbeterde tevens het wereldrecord stilstaan op één plek. Met de ijsact strijkt hij ruim 2,5 miljoen gulden op.

Het is niet de eerste levensgevaarlijke stunt van Blaine. Vorig jaar liet hij zich een week lang begraven in een doodskist van plexiglas.