Meeste WAO-uitkeringen naar België

Het is een wijdverbreid misverstand dat het vooral Marokkanen en Turken zijn die in hun thuisland een Nederlandse arbeidsongeschiktheidsuitkering ontvangen. In feite worden verreweg de meeste Nederlandse wao-uitkeringen geëxporteerd naar onze buurlanden België en Duitsland.

Dat blijkt uit cijfers van het Landelijk instituut sociale verzekeringen (Lisv). België gaat aan kop met (eind 1999) 4804 ontvangers van een wao-uitkering. Het gaat daarbij voor een belangrijk deel om Belgen die bij Philips hebben gewerkt.

Vlak na België komt Duitsland met 4648 wao-uitkeringen. Pas op grote afstand volgen Turkije (3347) en Marokko (2470). Verder gaan er maandelijks 412 cheques naar Suriname en 298 naar de Antillen. Canada telt 125 wao'ers, Polen 45 en Macedonië 39.

De Nederlandse wao blijkt ook in onverwacht exotische oorden terecht te komen. Zo gaan er 13 uitkeringen naar Zimbabwe, zes naar Bhutan, vier naar Burkina Faso, drie naar de Cocos-eilanden en naar Cuba en een naar Amerikaans Samoa. En zelfs in Vaticaanstad blijkt één inwoner in het genot van een Nederlandse wao-uitkering te zijn gesteld.

Heeft de paus een WAO-uitkering?