Duidelijker energielabel voor woningen
Er komt een nieuw energielabel dat aangeeft hoe energiezuinig een huis is. Dat schrijft minister voor Wonen en Wijken Ella Vogelaar (PvdA) vandaag in een brief aan de Tweede Kamer. Het huidige energielabel is sinds dit jaar verplicht bij verkoop of verhuur van een woning. Het kreeg echter kritiek van de Vereniging Eigen Huis (VEH).
Energielabels bestaan al langere tijd voor auto's en voor witgoed, zoals wasmachines. Het energielabel voor een huis of gebouw werd begin dit jaar verplicht en geeft een kwalificatie van A tot en met G. Het A-label staat daarbij voor het meest energiezuinig.
De VEH wees er in juli op dat met het oude label werd gesuggereerd dat de energiezuinigheid van alle woningen op een eenvoudige manier kon worden vergeleken, terwijl dat niet het geval is. Het label maakte bijvoorbeeld geen verschil tussen hoekwoningen en tussenwoningen. De VEH noemde de kwaliteit van het label daarom onder de maat.
Vogelaar besloot daarop het energielabel te onderzoeken. Uit het onderzoek bleek dat de kritiek van de VEH hout sneed. Op het nieuwe label komt daarom een afbeelding van het woningtype te staan.
Maar ja, vaak is er niet genoeg keuze en zijn andere zaken belangrijker (zoals ligging).
toen ik indertijd verhuisde hadden ze de energiewaarde van mijn nieuwe huis veel te hoog ingeschat en de voorschotten ook veel te hoog vastgesteld.
ik heb er een tijd over gedaan om dat voorschot op een voor mij dragelijk niveau te krijgen ( je mag maar zoveel procent per keer je voorschot verlagen vandaar)
met een energielabel zijn dit soort praktijken die tot doel hebben je rente (die je verliest als het voorschot bij je energieleverancier op de bank staat) te kapen afgelopen.
Op donderdag 22 november 2007 @ 12:42 schreef Neelis het volgende: Rabbelneuteaantwaark ?
Over hoeveel stroom je gebruikt en hoevaak je graag doucht is natuurlijk niet van invloed
Lang leve de democratie...
Lang leve de democratie...
Net zoals die 35 euro die ze je aftroggelen op Schiphol, dat is ook goed voor het *kuch* milieu.
HOE zit dat in elkaar, op wat voor basis is een huis zuinig ja of nee?
Heeft het iest te maken met wt voor CV-installatie ik heb?
De mate van isolatie van mijn huis?
Wat voor glas er in de ramen zit?
Spouwmuur isolatie?
Maar onze nationale tuthola Vogelaar wil het en de bevoogding van het volk gaat gewoon door.
Als koper en verkoper allebei geen energielabel willen, hoeft het ook niet!
juis dat dus
Het heeft dus NIETS te maken met:
- hoe lang je doucht
- hoe hoog je je verwarming zet
- of je vaak kookt etc.
Maar fuck zeg, daar heb je toch een makelaar voor? Dat is toch geen overheidstaak?
In die berekening wordt met diverse energiebesparende zaken rekening gehouden opdat een woning voldoet aan de vereiste waarde.
De ervaring leert dat daar veelal keuzes gemaakt worden (zoals leidinglengte, installaties etcetera) die het resultaat gunstig beïnvloeden.
Het uiteindelijk werkelijk gerealiseerde wijkt daar vaak van af. Zo worden er minder energiezuinige ketels aangebracht, andere isolatiematerialen etcetera.
Op papier voldoet zo'n woning, in de praktijk niet.
Het energielabel is van hetzelfde laken een pak; beter zou het zijn als er per onderdeel dat een grote impact heeft op de energiezuinigheid, punten kunnen worden gescoord. Dus, heb je een basiswoning (jaren '80) met standaard isolatie in de spouw, dan krijg je minder punten dan wanneer je een sterk-geïsoleerde woning hebt (bijv uit 2005). Heb je vervolgens ook nog zonnecollectoren, dan krijg je extra punten.
Zo krijg je op eenvoudiger wijze inzicht in de energiezuinigheid.
Nog mooier zou het zijn als er per energiebesparende maatregel een raming staat wat het per jaar oplevert aan besparing ten opzichte van een standaardwoning. Iets dergelijks is al op de markt (gratis te halen bij uw gemeente). Daarin staat bijv dat een zonnecollector u € 200,- per jaar scheelt aan energiekosten. Een airco kost echter juist weer € 200,- extra per jaar. (bedragen ingeschat, heb het boekje niet bij me helaas).
Zo zie je pas werkelijk wat je kunt doen voor het milieu.
Helaas snapt Den Haag de psychologische effecten hiervan nog niet... :-(
Een woning koopt men toch wel ook al is het label wat minder.....
Maar ziek is er nog niemand van mijn aangelegde balansventilatie systeem geworden, en ik doe het werk al 15 jaar.
maarja dat kan je de gemiddelde vathorster niet duidelijk maken.
rare napraters.
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd op FOK.nl. Als je nog geen account hebt kun je gratis een FOK!account aanmaken