Duidelijker energielabel voor woningen

Redactie

Er komt een nieuw energielabel dat aangeeft hoe energiezuinig een huis is. Dat schrijft minister voor Wonen en Wijken Ella Vogelaar (PvdA) vandaag in een brief aan de Tweede Kamer. Het huidige energielabel is sinds dit jaar verplicht bij verkoop of verhuur van een woning. Het kreeg echter kritiek van de Vereniging Eigen Huis (VEH).

Energielabels bestaan al langere tijd voor auto's en voor witgoed, zoals wasmachines. Het energielabel voor een huis of gebouw werd begin dit jaar verplicht en geeft een kwalificatie van A tot en met G. Het A-label staat daarbij voor het meest energiezuinig.

De VEH wees er in juli op dat met het oude label werd gesuggereerd dat de energiezuinigheid van alle woningen op een eenvoudige manier kon worden vergeleken, terwijl dat niet het geval is. Het label maakte bijvoorbeeld geen verschil tussen hoekwoningen en tussenwoningen. De VEH noemde de kwaliteit van het label daarom onder de maat.

Vogelaar besloot daarop het energielabel te onderzoeken. Uit het onderzoek bleek dat de kritiek van de VEH hout sneed. Op het nieuwe label komt daarom een afbeelding van het woningtype te staan.