Olympische Spelen: mond dicht of niet mee

Icoon Olympische SpelenSpreken is afscheid, zwijgen is een kans op goud. Althans, dat is wat de Britse atleten die zich hebben gekwalificeerd voor de Olympische spelen in Peking, te horen zullen krijgen.

De atleten wordt gevraagd een contract te ondertekenen waarin zij ermee akkoord gaan zich niet uit te laten over de mensenrechtensituatie in China. Sporters die weigeren de overeenkomst te ondertekenen, mogen niet mee naar de Spelen in augustus.

Graham Nathan, woordvoerder van het Brits Olympisch Comité (BOA), bevestigt dat de atleten een dergelijk contract moeten ondertekenen. Hij voegt eraan toe dat de regels die hierin zijn opgesteld, niet verder gaan dan de algemene regels van het Internationaal Olympisch Comité, die politieke uitlatingen tijdens de Spelen verbieden.

Britse Olympische atleten wordt normaal gesproken ook gevraagd gelijksoortige contracten te ondertekenen, maar het is voor het eerst dat er een clausule is toegevoegd die hen specifiek verbiedt uitspraken te doen over politiek gevoelige kwesties.

Algemeen directeur van BOA, Simon Clegg, geeft toe dat een deel van de opgestelde overeenkomst misschien een beetje onduidelijk is, en verder lijkt te gaan dan de Olympische richtlijnen gebieden. Volgens hem is het echter niet de bedoeling de vrijheid van meningsuiting van de atleten te belemmeren, maar is het wel belangrijk dat de atleten zich, als ambassadeurs voor hun land, aan een strikte gedragscode houden. Hij sluit niet uit dat de overeenkomst ter verduidelijking nog zal worden aangepast.

De mensenrechtensituatie in China is al lange tijd een punt van wereldwijde kritiek. De Olympische Spelen zijn dan ook een bijzonder gevoelig punt voor China. Zo werd in oktober vorig jaar nog een Chinese man gemarteld omdat hij kritiek had op de Olympische Spelen.


Voor meer sportnieuws kijk je op FOK!sport