Grondwet in Pakistan buiten werking gesteld

Icoon BuitenlandsDe Pakistaanse president Pervez Musharaff, die gisteren de noodtoestand in zijn land uitriep, heeft gisteravond formeel de grondwet uit 1973 buiten werking gesteld. Volgens functionarissen blijven de federale en regionale parlementen in het land voorlopig wel functioneren.

Het hooggerechtshof zou al hebben gezegd dat de maatregel van Musharraf niet te accepteren, maar volgens een hoge functionaris van de regering kan het hof het besluit van de president niet terugdraaien. Het kabinet zou achter Musharraf staan.

Particuliere media zijn intussen uit de lucht, de telefoonlijnen in Islamabad liggen plat en de oppositie maakte gisteravond al melding van de detentie van de vooraanstaande advocaat en oppositiefiguur Aitzaz Ahsan. Voorzitter van het hooggerechtshof Iftikhar Chaudhry, die eerder centraal stond in een conflict met Musharraf, zou te verstaan zijn gegeven dat ''zien diensten niet langer gewenst zijn'', aldus Pakistaanse staatsmedia.

Verder hebben veiligheidstroepen bij diverse mediabedrijven apparatuur in beslag genomen. Alle publicaties die Musharraf, veiligheidstroepen of de regering bekritiseren zijn verboden. Op overtredingen staat een gevangenisstraf van drie jaar of een boete van 115.000 euro, aldus het verbod. Verder zijn vanochtend leden van de oppositie en mensenrechtenactivisten gearresteerd. Ook zijn enkele rechters opgepakt.

Advocaten
Pakistaanse advocaten hebben vandaag opgeroepen tot een landelijke staking tegen de noodtoestand. Dat zei een van de belangrijkste advocaten in het Aziatische land, Hamid Ali Khan.

''Wij lanceren ons gevecht vanaf maandag. Advocaten zullen van dan af staken. We zullen protesteren en rechtbanken boycotten'', zo zei Khan. Anti-Musharraf-advocaten zien de ingreep van de generaal als een aanval op hun onafhankelijkheid.

Westen
Het uitroepen van de noodtoestand is internationaal sterk veroordeeld. In de Verenigde Staten zei de minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice dat ze diep bezorgd is en dat de weg die Musharraf kiest Pakistan wegleidt van democratie. Ook andere westerse bondgenoten reageren negatief.

De VS zullen de militaire steun aan Pakistan wél voortzetten. Voor de VS is Pakistan een grote bondgenoot in de oorlog tegen het terrorisme, met name tegen al-Qaida.