Lijken uit de kast bij Amerikaanse banken

Icoon BeursDe kredietcrisis heeft de financiële markt wederom in zijn greep, met dalende beurskoersen als gevolg. Aanleiding van de mineurstemming zijn grote problemen bij de één na grootste bank van Amerika, Citigroup. Het aandeel Citigroup daalde de afgelopen maanden al 30 procent. In een kritisch analistenrapport over Citigroup werd gesteld dat de bank bijna aan de bodem van de financiële reserves zit. Mogelijk moet de bank voor 30 miljard dollar de reserves aanvullen vanwege problemen met risicovolle kredieten.

Het analistenrapport zorgde voor een schokgolf in de financiële markt. Citigroup is een financiële reus, die eerder al 80 miljard moest afschrijven vanwege de problemen op de Amerikaanse hypotheekmarkt. De problemen begonnen met de zogeheten subprime-hypotheken. Door de stijgende rente kunnen veel minder vermogende Amerikanen deze risicovolle hypotheken niet meer betalen.

Doordat de risicovolle hypotheken ook zijn doorverkocht aan andere banken binnen en buiten de VS verspreiden de problemen zich over de hele financiële markt. De verliezen duiken nu op in de balansen van banken wereldwijd. De afgelopen maanden hebben naast Citigroup ook grote banken als Morgan Stanley, Bear Stearns en Merril Lynch miljarden afgeschreven vanwege de kredietcrisis.

Om de crisis te bezweren heeft de Fed deze week de rente verlaagd en opnieuw 41 miljard dollar in de kredietmarkt geïnjecteerd. Analisten verwachten dat de kredietcrisis nog zeker maanden gaat duren. Volgens de analisten zijn de problemen bij de banken nog lang niet allemaal naar buiten gekomen. Als de banken daadwerkelijk geheel open kaart gaan spelen over hun boekhouding, zouden er nog wel eens flink wat meer lijken uit de kast kunnen komen.


Kredietcrisis duurt voort