Gedwongen huizenverkoop VS verdubbeld

Icoon EconomieHet aantal gedwongen huizenverkopen in de VS is, ondanks de hoge economische groei van 3,9 procent, in het derde kwartaal bijna verdubbeld ten opzichte van een jaar eerder. In 446.726 gevallen gingen banken en hypotheekverstrekkers over tot een executieverkoop.

De oorzaak van de hoge toename komt doordat honderdduizenden Amerikanen hun hypotheekkosten niet meer kunnen betalen. Het ergst getroffen gebied is de staat Nevada. Om de malaise op de Amerikaanse huizenmarkt te beteugelen heeft Fed-voorzitter Bernanke gisteren wederom de rente verlaagd. Onlangs werd bekend er in VS twee miljoen huizen te koop stonden, dit is ruim de helft meer dan enkele jaren geleden.

Sommige deskundigen zeggen dat dit slechts het topje van de ijsberg is. Er zijn schattingen dat 2,8 miljoen huiseigenaren de komende jaren hun hypotheekrente omhoog zien springen. Deze mensen die in de 'subprimemarkt' zitten maken gebruik van een zogeheten groeihypotheek: eerst een lucratieve lage rente waarna de rente vervolgens omhoog schiet.


446.726 executieverkopen in het derde kwartaal