Onverwacht sterke economische groei VS

Icoon EconomieDe Amerikaanse economie is in het derde kwartaal ten opzichte van vorig jaar met 3,9 procent gegroeid. De hoge economische groei is onverwacht, omdat analisten op een lagere groei hadden gerekend. Sommige analisten hadden zelfs gedacht aan een begin van een recessie door de aanhoudende krediet- en hypotheekcrisis in de VS. Het derde kwartaal was veel sterker dan het eerste kwartaal, waar de Amerikaanse economie bijna tot stilstand kwam.

De consumptie steeg met drie procent en de Amerikaanse export nam sterk toe met 16,2 procent. De export kreeg steun van de lage dollar, die woensdag een nieuw dieptepunt bereikte tegenover de euro, en de eerdere renteverlagingen in de VS. Vanmiddag heeft de Fed, de Amerikaanse centrale bank, wederom de rente verlaagd met 0,25 procent naar 4,5 procent. Er is echter geen economische rechtvaardiging voor de verlaging door Fed-voorzitter Bernanke.

Ook de olieprijs steeg vandaag tot een record van ruim 93 dollar. Dit was een reactie op de sterk tegenvallende olievoorraden van de VS. De olieprijs staat nu bijna op hetzelfde inflatiegecorrigeerd niveau als bij de oliecrisis in 1979. "Als de dollar zwak staat, zoeken veel overzeese investeerders een veilige haven in goederen en grondstoffen zoals goud en olie", aldus James Ritterbusch, analist van Ritterbusch & Associates in Illinois. Het is zeer waarschijnlijk dat de olieprijs nog verder door het dak zal gaan door de recente renteverlaging.


Onverwacht sterke economische groei VS, toch verlaagde Bernanke de rente