'Geen vonnis Al-Mansouri'

Icoon BinnenlandsEr is geen vonnis uitgesproken over de mensenrechtenactivist Abdullah al-Mansouri. Dat heeft minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) vandaag vernomen van de ambassadeur van Iran en de autoriteiten in Teheran. Verhagen vertelde dit vanmiddag aan de Tweede Kamer.

Verhagen stuurt volgende week zijn hoogste politieke ambtenaar naar Teheran om duidelijk te maken dat Nederland toegang moet krijgen tot de mensenrechtenactivist die een Nederlands paspoort heeft. Nederland heeft geen toegang tot de man, omdat de Iraanse autoriteiten zijn Nederlandse nationaliteit niet erkennen. Tot nu toe heeft Iran zich ook niet gehouden aan de afspraak dat de Nederlandse ambassade de rechtzaken kan bijwonen.

Het is de tweede keer dat de minister de Iraanse ambassadeur heeft ontboden om opheldering te geven over geruchten dat er een doodvonnis zou zijn uitgesproken. Verhagen heeft de ambassadeur wederom gewezen op de niet nagekomen afspraken en aangegeven dat 'onverhoopte ontwikkelingen ambtelijk ernstige gevolgen' kunnen hebben.

Verder benadrukte de minister dat politie, justitie en de Nederlandse veiligheidsdiensten de aangifte van Al-Mansouri's zoon moeten onderzoeken, die zegt meerdere keren bedreigd te zijn door Iraniërs. 'Het kan', zei Verhagen, 'niet zo zijn dat Iran of een ander land mensen in Nederland bedreigt'. Iedereen moet in Nederland kunnen zeggen wat je wilt en kunnen opkomen voor zijn vader, zei hij.

De SP wil dat het kabinet koningin Beatrix vraagt om contact te zoeken met het staatshoofd van Iran. Maar Verhagen zei 'terughoudend' te willen zijn met de rol van het staatshoofd.

Maxime Verhagen