'Geen nieuwe gesprekken met Antillen'

PolitiekHet Nederlande bezoek van een Tweede Kamerdelegatie aan de Antillen heeft tot pessimisme geleid bij de fractievoorzitters Pieter van Geel (CDA), Jacques Tichelaar (PvdA) en Mark Rutte (VVD). Politieke vertegenwoordigers op de Antillen bleken het akkoord over de nieuwe staatkundige band met Nederland, dat eind 2008 moet ingaan, nog te willen veranderen. CDA, VVD en PvdA zien daar niets in.

Het akkoord kwam tot stand onder het vorige kabinet. De kern is dat Nederland de staatsschuld van 2,3 miljard euro overneemt, en een grotere greep krijgt op de financiën en de justitie.

Van Geel zegt dat het gesloten akkoord het einde van de onderhandelingen was, en niet het begin. PvdA-fractieleider Tichelaar eerste indruk was dat mensen dachten dat er nog wijzigingen konden plaatsvinden. ''Wij staan echter op het standpunt dat er niet meer wordt onderhandeld.''

VVD-leider Rutte vindt zelfs dat de eilanden maar onder direct toezicht van Den Haag moeten worden gesteld als zij geen verbetering laten zien in hun financiële beheer.