Pittige gesprekken over toekomst Antillen

Icoon Politiek De fractievoorzitters van de Tweede Kamer hebben vruchtbare, maar ook pittige gesprekken gevoerd met hun Antilliaanse collega's over de staatkundige vernieuwing van de overzeese eilanden.

Dat zei Tweede Kamervoorzitter Gerdi Verbeet gisteravond na een eerste formele overleg tijdens het tiendaagse bezoek van de parlementaire delegatie aan de Antillen en Aruba.

Zo stelde de Antilliaanse collega van Verbeet, Pedro Atacho, dat bij de plannen voor staatkundige vernieuwing van de eilanden nog problemen zijn op het gebied van de democratische inrichting. Hij wees erop dat gevreesd wordt dat Antilliaanse besluiten te veel ''onderhevig worden aan Nederlandse controle''.

Staatkundige vernieuwing is een van de belangrijke thema's tijdens het bezoek van de fractievoorzitters aan de Antillen en Aruba. In de zogeheten Slotverklaring is afgesproken dat op 15 december 2008 Curaçao en Sint Maarten, net als Aruba, een autonome status krijgen. Bonaire, Sint Eustatius en Saba worden bijzondere gemeenten van Nederland.

Verder is afgesproken dat Nederland een groot deel van de schulden van de eilanden overneemt. Volgens CDA-fractieleider Pieter van Geel staat daar dan tegenover dat Nederland ook voorwaarden op financieel gebied mag stellen. ''Dat heeft niets met de democratische inrichting te maken.''

PvdA-fractievoorzitter Jacques Tichelaar constateerde bovendien dat hij van Antilliaanse zijde nog geen voorstellen heeft gehoord over de democratische inrichting. Terwijl het volgens hem wel zaak is om snel nadere afspraken te maken. Hij riep de eilandbesturen en het Nederlandse kabinet op om voortvarend te werk te gaan.