Pakistan: Aanslagen overschaduwen terugkeer Bhutto

Icoon AanslagDe terugkeer van de Pakistaanse ex-premier Benazir Bhutto naar haar eigen vaderland is gisteravond overschaduwd met een zware aanslag.
Tijdens de triomftocht van Bhutto donderdagavond door de stad Karachi ontploften zeker twee bommen. Ruim 120 mensen kwamen daarbij om het leven en er zouden zeker 250 gewonden zijn. Bhutto zelf bleef ongedeerd en werd snel in veiligheid gebracht.

Toen vorige week bekend werd dat Bhutto zou terugkeren naar haar vaderland, hadden militante moslims met zelfmoordaanslagen gedreigd. Duizenden militairen en veiligheidstroepen waren opgetrommeld om haar veilig te kunnen laten terugkeren. Toch kon men niet voorkomen dat er een zware aanslag werd gepleegd. Eerst werd er een granaat gegooid vanuit het publiek en daarna ontplofte vlakbij de colonne een zware bom. Honderdduizenden aanhangers van de voormalige regeringsleider bevolkten de straten om hun idool te verwelkomen.

Ballingschap
Acht jaar lang leefde Bhutto in zelfverkozen ballingschap. In 1999 was ze genoodzaakt uit Pakistan te vertrekken om vervolging wegens corruptie te voorkomen.

De leidster van de oppositionele Pakistaanse Volkspartij (PPP) verklaarde dat ze de democratie in haar land wil herstellen. "Mijn reis naar huis markeert het begin van een mars naar een betere toekomst voor Pakistan. Ik ben voor de armen, ik ben hun leider, ik leef voor ze en ben bereid voor ze te sterven", aldus Bhutto. Nu stierven er dus ruim honderd voor haar en de verwachting is dat dit zeker niet de laatste aanslag op haar leven zal zijn.



President Musharraf
Generaal Pervez Musharraf, de huidige machthebber van Pakistan, liet de aanklacht tegen Bhutto intrekken, in ruil voor haar onvoorwaardelijke steun bij de komende verkiezingen. Hierdoor kon de oud-regeringsleider terugkeren naar haar vaderland.

De oud-regeringsleider kon terugkeren omdat de huidige machthebber, generaal Pervez Musharraf, onlangs de aanklachten tegen haar liet intrekken. Musharraf hoopt van haar populariteit te kunnen profiteren om aan de macht te kunnen blijven. In ruil voor haar steun werd de aanklacht ingetrokken.

Verwacht wordt dat Musharraf en Bhutto hun meningsverschillen opzij zetten en gezamenlijk willen strijden tegen het opkomende moslimextremisme in Pakistan. De relatief progressief ingestelde PPP kan een belangrijke opponent worden voor de uiterst conservatief ingestelde islamisten. Volgens peilingen kan de PPP rekenen op ruim 30% van de stemmen bij de verkiezingen in januari 2008.

Amerikaanse Regering
President Bush en de Amerikaanse regering reageerden positief op de aangekondigde gesprekken tussen de politieke krachten om "de bouw van een stabiele democratie" te bevorderen en islamitische extremisten te bestrijden.
Het is immers algemeen bekend dat Washington al jaren President Musharraf als bondgenoot beschouwd in de strijd tegen het terrorisme in de regio. Ook zijn de Amerikanen erg blij met Bhutto omdat zij de Amerikanen wil toestaan om in het omstreden grensgebied van Pakistan jacht te maken op Al-Qaida groeperingen. Iets wat nu nog altijd niet gebeurd.

Witwassen
Een langlopend Zwitsers strafrechterlijk onderzoek tegen Bhutto loopt er nog altijd. Zij en haar man worden verdacht van het witwassen van geld. Eind volgende week worden de details van het onderzoek bekend gemaakt en dan wordt bekeken of er een strafproces komt.

Pakistan zelf is de aanklager in deze zaak. Wanneer Bhutto echter de amnestie krijgt, die Musharraf haar beloofd heeft, en het Pakistaanse hooggerechtshof dit bekrachtigt is het complete Zwitserse onderzoek voor niets geweest.

Lees meer over de aanslagen in Pakistan op het Forum!

Met dank aan mouthman, Doorbell & Blik voor de submit.