Een derde VVD-achterban zou op Verdonk stemmen

Icoon Enqu괥Rita Verdonk moet een eigen partij oprichten. Dat vindt 61 procent van de VVD-stemmers. Ruim een derde van de VVD-stemmers zou bij verkiezingen ook op die partij stemmen. Nog eens een derde overweegt dat.

Dat blijkt uit een peiling die de actualiteitenrubriek EénVandaag vandaag heeft gehouden onder 1500 mensen die bij de Tweede Kamerverkiezingen vorig jaar november op de VVD hebben gestemd. Van hen verwacht 83 procent dat Rita Verdonk ook daadwerkelijk met een eigen partij komt.

Korte termijn
Verdonk maakt op heel korte termijn bekend of ze een eigen partij opricht. Dat zei ze vanmiddag in de wandelgangen van de Tweede Kamer, waar ze werd opgewacht door veel journalisten.

Verdonk wilde verder nog weinig zeggen over haar toekomstplannen. ''Maar het is zeker dat ik in de politiek blijf'', zei ze. Verdonk zegde gisteravond haar lidmaatschap van de VVD op nadat het hoofdbestuur van de partij haar had opgedragen te kiezen tussen haar Kamerzetel en het lidmaatschap van de VVD.

Verdonk wees erop dat al ''tientallen'' andere VVD-leden hun lidmaatschap hebben opgezegd. Ze baseert zich daarbij op kopietjes die ze heeft ontvangen van mensen die dat hebben gedaan.

Verdonk vormt nu een eenmansfractie in de Tweede Kamer.