Geen uitstel voor Verdonk

Rita Verdonk, die gistermiddag uit de VVD-fractie in de Tweede Kamer werd gezet, zal haar partij vandaag nog niet laten weten wat ze doet met haar zetel. Ze zal uitstel vragen voor de beslissing of ze haar zetel zal behouden of beschikbaar stellen aan de VVD, zeggen ingewijden.

Verdonk zal waarschijnlijk het VVD-congres van komend weekeinde afwachten voor ze een beslissing neemt. Zij zei vanmiddag nog niet te weten of ze bij dat congres zal zijn, maar de kans dat ze er aanwezig zal zijn is klein.

Verdonks adviseur Ed Sinke opperde gisteravond de mogelijkheid van een bemiddelingspoging, bijvoorbeeld door VVD-coryfeën als Frits Bolkestein of Hans Wiegel. VVD-fractieleider Mark Rutte heeft die mogelijkheid al op voorhand afgewezen.

Waarschijnlijk zal pas na het VVD-congres duidelijk worden wat Rita Verdonk met haar zetel doet. Wel benadrukte ze gisteren dat ze zeker niet overstapt naar de Partij voor de Vrijheid, de fractie van Geert Wilders.

Update: 16.01
VVD-leider Mark Rutte heeft Rita Verdonk vanmiddag officieel uit de fractie gezet. Hij was niet van plan haar uitstel te verlenen. Hierdoor is de breuk tussen Verdonk en de Tweede Kamerfractie van de VVD definitief.

Rutte heeft Kamervoorzitter Gerdi Verbeet inmiddels laten weten dat Verdonk geen deel meer uitmaakt van zijn fractie.

Zou jij op Rita Verdonk stemmen als ze een eigen lijst op zou richten? Stem in de poll!


Verdonk denkt nog na