Zeven jihadronselaars opgepakt

JustitieAfgelopen jaar november heeft Justitie zeven moslims opgepakt die zich schuldig zouden hebben gemaakt aan het werven voor de jihad. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft het bericht bevestigd tegenover Elsevier.nl dat er vandaag melding van maakt.

De verdachten, hoofdzakelijk van Marokkaanse komaf, zouden vooral hebben geronseld rond de omstreden El Tawheed-moskee in Amsterdam-West en de al even omstreden As-Soennah moskee in Den Haag. Beide islamitische gebedshuizen staan bekend als broedplaats van moslimfundamentalisten. De Amsterdamse El Tawheed kwam onder meer in opspraak omdat er radicale boeken werden verkocht waarin werd opgeroepen homo's van hoge gebouwen te gooien. Over de Haagse As-Soennah moskee hebben we het op FOK! al vele keren gehad.

Tegen één verdachte is de zaak geseponeerd. De overige verdachten staan binnenkort voor de rechter wegens het ronselen voor de jihad (heilige strijd tegen de vijanden van de islam). Een aantal verdachten is in afwachting van die rechtszaak vrijgelaten. Op het werven voor 'vreemde krijgsdienst of gewapende strijd' staat volgens artikel 205 van het Wetboek van Strafrecht een gevangenisstraf van maximaal 4 jaar.