Vale gieren boven Zeeuws-Vlaanderen

Icoon OpmerkelijkBoven Zeeuws-Vlaanderen vliegen vanmiddag enkele tientallen vale gieren. Dat meldde Pim Wolf van de vogelwerkgroep Walcheren. De dieren hebben een spanwijdte van 2,5 tot 3 meter.

Volgens Wolf zijn de vogels op zoek naar een thermiekbel, om verder te vliegen op zoek naar voedsel. De dieren, ongeveer 7,5 kilo zwaar, zijn afkomstig uit de Spaanse Pyreneeën, waar ze grote moeite hebben eten te vinden.

De gieren komen vooral voor in de Spaanse provincie Aragon, waar van oudsher in herdersdorpen kadavers van dode schapen werden achtergelaten. Maar door nieuwe Europese wetten die het verspreiden van besmettelijke dierziekten moeten voorkomen, mogen de kadavers niet meer in de natuur achter worden gelaten. De gieren leggen gemakkelijk honderden kilometers per dag af op zoek naar voedsel.

De aaseters waren al eerder gesignaleerd in België. Een groep van bijna honderd vale gieren is daar neergestreken op verschillende plekken, onder andere bij Antwerpen en in Belgisch-Limburg. De kans dat de dieren bij ons of in België voedsel vinden is klein, want ook hier liggen geen kadavers langs de weg. Dominique Verbelen van het Belgische Natuurpunt zei vandaag op VRT-radio dat de gieren dan ook de hongerdood zullen sterven: ''Een dood konijn of een kip kunnen ze wel vinden, maar dat is niet genoeg voor honderd gieren.''

Volgens Verbelen dringen de Spaanse boeren er bij de Europese Commissie op aan om de regels voor het storten van kadavers in Spanje te versoepelen.



Vale gier