Nederlander Den Besten wint IRRC en Open Supersport

Afgelopen weekend zijn in Imatra de Finse rondes van het International Road Racing Championship verreden. Ook vonden de Open Superbike en Supersport kampioenschappen plaats. Nederlander Joey den Besten wist het weekeinde twee zeges en eenmaal het zilver binnen te slepen.

Vrijdag begon het raceweekend met een minuut stilte voor de tijdens de Isle of Man TT verongelukte Jochem van den Hoek. De omgekomen 28-jarige coureur deed ook mee in het IRRC en stond zevende in het klassement. Hierna werden de vrije trainingen zoals gewoon verreden. Zaterdag gingen de kwalificaties van start en 's middags begonnen de eerste races van het weekend. In de middagpauze kwam een groep rijders als eerbetoon bij de oude motor van Van den Hoek bijeen, die het hele weekend stond uitgestald bij zijn team Performance Racing Achterhoek. Zondag werden de laatste races verreden. 

Eerbetoon Jochem van den Hoek bij het IRRC Imatranajo (in het midden v.l.n.r.: Teambaas Tonny Wassink, vriendin van Van den Hoek, teamgenoot Joey den Besten)
Eerbetoon Jochem van den Hoek bij het IRRC Imatranajo
(in het midden v.l.n.r.: Teambaas Tonny Wassink, vriendin van Van den Hoek, teamgenoot Joey den Besten)

Kwalificaties
De kwalificaties verliepen voor de meeste coureurs zonder al te grote problemen, maar Nederlander Davy Thoonen kende een rampzalig weekend: zijn motorblok ging kapot en Thoonen keerde zonder punten huiswaarts. Wie ook tegen problemen aanliep was Laurent Hoffmann. Tijdens de laatste kwalificatie voor het Open Supersport kampioenschap kreeg ook de Belg te maken met een opgeblazen motorblok en net als Thoonen zou hij de rest van het raceweekend niet meer in actie komen. Voor de 32-jarige Johan Fredriks verliep het Finse weekend ook ietwat moeizaam. De Nederlander begon met een trainingsachterstand aan de kwalificaties doordat zijn Kawasaki steeds olie lekte. Daarnaast liep hij tegen kromme remschijven en een verstopt brandstoffilter aan. Hierdoor startte Fredriks vanaf de achttiende plaats in het IRRC Superbike en vanaf de dertiende in het Open Superbike kampioenschap. 

IRRC
Aan het eind van zaterdagmiddag begon het raceweekend met het IRRC Supersport. Den Besten mocht als tweede van de grid vertrekken en pakte vrij snel de koppositie, maar door zand en grind op de baan ontstond er een rodevlagsituatie. Na een herstart wist de 24-jarige racer de leiding niet meer te nemen en kwam hij als tweede onder de vlag door. De zege was voor Fransman Pierre Yves Bian en het brons ging naar Duitser Thomas Walther. Nederlander Ilja Caljouw en Belg Mike Ceuppens eindigden respectievelijk als vijfde en achttiende. Zondag wist Den Besten het goud wel binnen te slepen: de racer uit de Achterhoek reed in de tweede IRRC-manche moeiteloos naar de overwinning. Hiermee leidt Den Besten nu het Supersportkampioenschap binnen het IRRC.

De Supersportklasse werd direct opgevolgd door de Superbikeklasse. Fredriks wist zijn kwalificatie-achterstand niet echt meer goed te maken en finishte zijn eerste manche als negentiende en landgenote Nadieh Schoots eindigde als zesentwintigste. De twee Britten Michael Rutter en Dan Kneen klommen op de hoogste tredes van het podium en Alessandro Polita uit Italië maakte het drietal compleet. De Belg Sebastien Le Grelle pakte de negende positie. Fredriks werd zijn tweede race zeventiende en Schoots negentiende. Le Grelle mocht ditmaal goud in ontvangst nemen en voert in de Superbikeklasse nog steeds het kampioenschap aan. 

Den Besten met zijn prijzen van het raceweekend in Imatra
#65 Den Besten met zijn prijzen van het raceweekend in Imatra, Finland

Open kampioenschap
Naast het belangrijke IRRC werden er ook nog open kampioenschappen verreden. In het Open Supersport kampioenschap was Den Besten wederom oppermachtig. Zonder al te veel moeite veroverde de racer de koppositie en hengelde zo zijn tweede goud van het weekend binnen, waardoor Performance Racing Achterhoek naar huis keert met drie prijzen. Naast de jonge Nederlander stonden Duitsers Thomas Walther en Christian Schmitz op het podium. Net naast een podiumplek greep Caljouw. In de Superbikeklasse stond een welbekend trio op het podium: Kneen, Rutter en als derde Polita. Le Grelle vinden we hier terug op de vijfde positie. 

De eerstvolgende ronde van het IRRC-kampioenschap vindt plaats van 21 t/m 23 juli op het circuit van Chimay in België.

Klein eerbetoon Jochem van den Hoek
Sommige coureurs reden met een rouwlintje op hun machine om Van den Hoek te eren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren