Deel twee interview overleden Jochem van den Hoek

Zoals ik gisteravond al liet weten is mijn lieve leuke Jochem woensdagochtend j.l. om het leven gekomen bij een crash in de Superstockrace in de Isle of Man TT. Jochem is 28 jaar oud geworden.

Het was de bedoeling aanstaande maandag het tweede en afsluitende deel van het interview met uservragen te plaatsen, inclusief bijbehorende vlog over de raceweek. Die vlog zal er nooit meer komen, maar de antwoorden had ik al wel. Hierbij. 

Doei lieve Jochem, we gaan je missen.

Jochem tijdens zaterdagtraining bij Isle of Man TT 2017 (Patrick van Doorn)
Jochem tijdens zaterdagtraining bij Isle of Man TT 2017 (Patrick van Doorn)

Wat zijn de raceplannen voor volgend jaar?
Het is nog een beetje vroeg om dat te zeggen, maar het zou mooi zijn om volgend jaar alle internationale road races te rijden.

Waar bestaat je gewone training uit?
Ik probeer zoveel mogelijk te rijden. Het is niet altijd mogelijk om op de motor te zitten, daarom rijd ik in de winter bijvoorbeeld veel enduro en kartbike. Ook zit ik veel in de sportschool en op de mountainbike. Daarnaast is voor de TT de baankennis van de Mountain Course heel belangrijk en daarom kijk ik bijna dagelijks onboard laps.

Fysiek zijn zes rondjes over de Mountain Course enorm zwaar. Welke fysieke trainingen doe je hiervoor als voorbereiding, hoeveel tijd per week ben je hier mee bezig en bereid je je hiervoor anders voor dan op andere races?
Het beste wat je kunt doen om te trainen is gewoon zoveel mogelijk op de motor zitten. Gelukkig heb ik dit jaar al aardig wat kunnen rijden. Wel probeer ik een keer of vijf te sporten in de week. De voorbereiding voor de TT is niet heel anders dan voor andere wedstrijden. Ik ben voornamelijk bezig het uithoudingsvermogen van mijn spieren te trainen. Ook is cardio natuurlijk heel belangrijk, daarom mountainbike ik vaak in het bos.

Zou jij motorsport willen zien als onderdeel tijdens de Olympische Spelen?
Neuh.

Jochem

Wie rijdt er volgens jou eerder in de MotoGP; Bo Bendsneyder of Michael van der Mark?
Ik zou het je niet kunnen vertellen. Het zijn allebei geweldig goede coureurs en ik hoop dat ze het halen.

Bekijk je zelf ook races terug om jezelf in beeld te zien of om te horen wat commentatoren over je zeggen? Ik kan me herinneren dat Steve Parrish (voormalig motorcoureur turned commentator, red.) vorig jaar wel onder de indruk was.
Ik heb de TT-races van vorig jaar wel teruggekeken, maar dat was niet per se om te horen wat er over mij gezegd werd. Wel vond ik het leuk dat er wat aandacht aan de nieuwkomers besteed werd.

Heb je ook plannen om aan de straatrace in Macau mee te doen aan het einde van het jaar?
Macau staat al heel lang op mijn lijstje. Het is alleen verschrikkelijk moeilijk om daar tussen te komen. De afgelopen twee jaar heb ik me proberen in te schrijven, maar toen werd ik steeds geweigerd omdat de organisatie vond dat ik nog niet genoeg ervaring had. Hopelijk rijd ik dit jaar een goede TT, dan veranderen ze misschien van gedachten.

Zou je een rondje willen rijden in de wagen van Max Verstappen?
Ja, wie wil dat nou niet?! Waarschijnlijk vouw ik dat ding wel helemaal op in de eerste bocht, maar goed.

'Death or Glory' (foto: Henk Teerink)
'Death or Glory' (foto: Henk Teerink)

Wat is je favoriete nummer van Metallica? En luister je vlak voor een wedstrijd naar wat goede trash metal of is dat niet aan te raden?
Ride the Lightning! Zo voel ik me ook vaak wanneer ik aan het racen ben, haha. Als ik voor mijn gevoel niet de juiste mindset heb wil ik nog wel eens wat harde muziek aanzetten voor het begin van de wedstrijd. Ik presteer het beste als ik vol adrenaline zit en soms heb ik daar even de juiste klanken voor nodig.

Mocht iemand een keer willen deelnemen aan de Isle of Man TT, wat zou je diegene adviseren?
Doe je huiswerk. Het laatste wat je wilt is je hier tijdens je eerste rondje beseffen dat je niet hard genoeg gestudeerd hebt.

In wat voor auto rijd je en verdien je veel centjes met het racen?
Ik rijd in een Volkswagen LT35, omgebouwd tot campertje. ‘Old faithful’ vergezeld me naar alle wedstrijden en zo heb ik altijd mijn eigen plekje op de races. Met het racen verdien ik (momenteel) niks, maar ik beschouw mezelf als een goddamn lucky motherfucker dat ik dit kan doen.

Hoe lang hoop je nog door te gaan? Net zo lang als Michael Rutter?
Als ik er ooit net zoals Rutter mijn centen mee kan verdienen zou ik zeker net zo lang doorgaan.

En tot slot; kan je ook een wheelie?
Ik kan wel een wheelie, maar vind dat veel te gevaarlijk...

Nogmaals de vlog van de trainingsweek

Doei lieve leuke Jochem
Doei lieve leuke Jochem

Bewaren