Beruchte overvaller Erik Jan Q. opgepakt

Icoon MisdaadDe politie heeft in Arnhem de beruchte overvaller Erik Jan Q. opgepakt. Dat heeft het Openbaar Ministerie vandaag laten weten. De man staat bekend als zeer gevaarlijk.

Q. werd in 2003 in hoger beroep veroordeeld tot 14 jaar gevangenisstraf wegens gewelddadige overvallen op grenswisselkantoren in Hoek van Holland en Rotterdam. Steevast waren daarbij met explosieven, onder meer zware fragmentatiebommen, de gevels van de gebouwen aan gort geblazen en schoot de dader tijdens zijn aftocht hele magazijnen aan scherpe munitie leeg op achtervolgende agenten. De nu 36-jarige man ontsnapte in december 2001 via een luchtkoker uit de Rotterdamse gevangenis De Schie en was sindsdien voortvluchtig.

De nationale recherche doorzocht in september vorig jaar nog een woning van een rechts-extremist in Rotterdam-Zuid, waar Q. zijn vermoedelijke schuiladres had. Op zolder trof de politie grondstoffen aan voor het maken van explosieven. De nationale recherche begon daarna een groot onderzoek naar de verblijfplaats van de gewelddadige overvaller.

Toeval
Q. liep echter toevallig tegen de lamp. Omstanders hadden hem aangehouden omdat hij iets uit een winkel zou hebben gestolen. Een medewerker van de winkel achtervolgde hem. Erik Jan Q. verzette zich en bespoot de ogen van de winkelmedewerker vervolgens met traangas. Uiteindelijk is Q. met hulp van de omstanders toch overmeesterd.

De man weigerde de politie zijn naam te geven. Na het afnemen van zijn vingerafdrukken bleek dat het om de gezochte Erik Jan Q. ging. Hij is inmiddels weer aan de Dienst Justitiële Inrichtingen overgedragen voor het uitzitten van zijn verdere straf.