Vernietigend rapport over Wolfowitz

BuitenlandsEen speciale commissie van de Wereldbank maakt in een vandaag verschenen rapport gehakt van Wereldbank-president Paul Wolfowitz. De president, die al langer onder vuur ligt, heeft volgens het rapport de regels van de bank geschonden door zijn vriendin Shaha Ali Riza te helpen aan een dikbetaalde baan. Volgens het rapport ''meende Wolfowitz blijkbaar dat de regels van de bank niet voor hem golden.''

Het rapport spreekt verder van een crisis in het leiderschap van de Wereldbank. Het bestuur zou nu moeten besluiten of Wolfowitz nog wel de juiste man is om de bank te leiden. Vandaag heeft Wolfowitz een afspraak met het bestuur. Kort daarna wordt over hem een oordeel geveld.

Ad Melkert
Ad Melkert heeft in deze zaak geen fouten gemaakt. Tot die conclusie komt het panel dat de handelwijze van Wolfowitz heeft onderzocht. Melkert was indertijd voorzitter van de zogenoemde ethische commissie, die werd ingeschakeld omdat Wolfowitz' vriendin Shaha Riza ook bij de bank werkte.

Eerder werd de oud-PvdA-leider er van beschuldigd degene te zijn geweest die Wolfowitz het advies gaf om zijn vriendin een andere baan met een forse loonsverhoging te geven. Maar de onderzoekscommissie pleit Melkert hiervan vrij.

Het onderzoek concentreerde zich onder andere op de adviezen die Melkerts commissie destijds aan Wolfowitz heeft verstrekt. De vraag daarbij was onder meer of Melkert Wolfowitz zou hebben aangeraden om bij de onderhandelingen over Riza's loopbaan een actieve rol te spelen. De uiteindelijke conclusie is dat dat niet het geval is.


Paul Wolfowitz