Frankrijk voor grondwet, tegen Turkije

Icoon Europa De nieuwe Franse president Nicolas Sarkozy wil zoveel mogelijk behouden van de Europese grondwet. Dat heeft Alain Lamassoure gezegd, die waarschijnlijk minister wordt van Europese Zaken in het nieuwe Franse kabinet. Opmerkelijk is dat het liever Turkije buiten de Europese Unie houdt.

Frankrijk wil de Europese symbolen uit het verdrag halen om het 'grondwettelijke karakter' eruit te halen. "We zullen de Europese hymne spelen en de vlag wapperen, of dat nu in het nieuwe verdrag staat of niet", aldus Lamassoure. Door deze elementen weg te halen zou het verdrag niet opnieuw voorgelegd hoeven te worden aan de bevolking. In 2005 stemde 55 procent van de Fransen tegen de Europese grondwet.

Het land wil vooral enkele zaken van naam veranderen. Zo vindt Frankrijk het niet erg als de Europese minister van Buitenlandse Zaken een andere naam krijgt, maar moet deze wel dezelfde bevoegdheden behouden. Verder moeten de fundamentele rechten van de mens uit het verdrag gehaald worden. Er moet alleen verwezen worden naar dat document, zodat het in sommige landen wel juridisch bindend is (Duitsland en Frankrijk) en in andere niet (Verenigd Koninkrijk). Ook wil Frankrijk eerdere verdragen handhaven, waardoor veel overlappingen uit de nieuwe tekst kunnen verdwijnen. Hierdoor wordt het nieuwe verdrag aanzienlijk verkleind van 448 naar 130 artikelen. Nederland wil ook het verdrag kleiner maken, maar wil dat er onderhandeld wordt voor een geheel nieuw verdrag.

De Franse regering heroverweegt de toetreding van Turkije. Sarkozy heeft in zijn presidentscampagne meerdere malen aangegeven tegen een Turks EU-lidmaatschap te zijn. "EU-leiders hebben de laatste jaren gelogen tegen de Turken en het nieuwe Franse leiderschap gelooft dat we daarmee moeten stoppen". De toetreding van Turkije zou ervoor gezorgd hebben dat Fransen tegen de grondwet gestemd hebben. "Hoe sneller we de moed hebben om dit open tegen Turkije vertellen, hoe beter. We hebben liever andere mogelijkheden dan lidmaatschap". Frankrijk wil dat de grenzen van de EU bepaald worden. Balkanlanden mogen daarbij wel toetreden tot de EU, omdat deze duidelijk in het Europese continent liggen. Het is niet duidelijk of Oekraïne en Moldavië toe zouden kunnen treden.