School laat leerling in Budapest achter

Esra Toprak van 18 is een leerling aan het ROC Twente in Hengelo. Afgelopen week waren ze met 40 leerlingen een weekje naar Budapest. Bij het inchecken vrijdagmorgen ging wat mis. Esra is ergens op het vliegveld haar ID-kaart verloren. Ze had haar boardingkaart al en was al ingecheckt, maar doordat ze haar identiteitsbewijs niet kon tonen kwam ze niet door de laatste controle.

Terwijl Esra haar tas doorzocht, op zoek naar het ID-bewijs verdwenen haar klasgenoten en 5 begeleidende leraren in het vliegtuig. Alleen klasgenoot Joël Moes van 19 besloot vrijwillig achter te blijven aangezien hij het niet vond kunnen dat ze haar daar helemaal alleen lieten staan. 

Terwijl Esra in paniek was grapten de leraren nog "Jullie hebben vast wel genoeg geld, dat wordt een leuk weekeinde", vertelt Esra. Maar er viel helemaal niets te lachen. "Want toen zij in het vliegtuig stapten wisten ze helemaal niet of we wel genoeg geld hadden. En of ik mijn id-kaart nog zou vinden. Dus ook niet wanneer wij terug konden vliegen. Daar hebben ze mij ook helemaal niet naar gevraagd. Ze lieten me aan mijn lot over. Zo voelde dat."

Esra had inderdaad niet genoeg geld voor een nieuw ticket. Joël schoot haar daarom 200 euro van zijn spaarrekening voor. En gelukkig werd haar ID bij de bagagecontrole teruggevonden waardoor ze met het volgende vliegtuig naar Rotterdam konden vliegen waar ze de trein namen naar huis. "Maar als ik mijn ID nou niet had teruggevonden? Of als we die vlucht hadden gemist? Dan hadden we gewoon in Boedapest moeten overnachten. Waar en hoe dan?", zegt Esra.

Woordvoerder Els van Riet zegt dat er iets niet goed is gegaan. Volgens haar hadden de leraren zich er wel van verzekerd dat de twee over genoeg geld beschikten om thuis te komen. "En er was geregeld dat het luchthavenpersoneel zich om hen zou bekommeren. Wat niet weg neemt; al zijn beiden 18 jaar, het had niet gemoeten. Zo simpel is dat."

De school gaat in gesprek met de ouders van beide jongeren. Joëls moeder vindt dat de school aanvankelijk laconiek reageerde. "De eerste reactie was eigenlijk: ach ze zijn toch volwassen? Maar ik vind dit absoluut niet kunnen. Ik ben trots op Joël dat hij haar te hulp kwam, maar het is niet zijn taak. Nu is het goed afgelopen, maar dat had ook anders kunnen zijn. En dan?”