Anti-kernenergieprotest op kinderfeest

BinnenlandsDe politie heeft gisteren in Almelo bij sporthal 't Sportpark antikernenergie-demonstranten weggestuurd omdat ze dreigden een kinderfeest te verstoren. Zo'n 1.500 kinderen kwamen naar de sporthal voor een feest onder leiding van Jochem van Gelder.

De demonstranten werden weggestuurd omdat ze foto's bij zich hadden van Tsjernobyl-slachtoffers. De politie vond dat ongepast. De serviceclub Ronde Tafel '38 - initiatiefnemer van het kinderfeest - is erg ontstemd over de protestactie.

Boekje
Reden voor de demonstratie was een infoboekje over kernenergie dat Urenco, sponsor van het feest, aan de kinderen aanbood. Het boekje schetst op een speelse manier het effect van de nucleaire sector voor onze energievoorziening en de medische wereld. Maar ook wordt er - op net zo'n luchtige toon - kort stilgestaan bij het afvalprobleem. Het boekje is bedoeld voor leerlingen van tien tot zestien jaar. De demonstranten vinden dat kinderen met het boekje een té positief beeld krijgen van kernenergie, vandaar dat ze protesteerden.

Volgens de lokale nieuwssite Geleraaf.nl waren ook 'Pi Nokkio & Co' buiten aanwezig, die gewag maakten van ''kinderlokkerij'' door de nucleaire lobby, waartoe Urenco wordt gerekend. De gevaren van kernenergie zouden worden weggemoffeld. Zij wezen op de afvalproblematiek, de kansen op aanslagen en de verspreiding van kernwapens. De afdeling Almelo van GroenLinks was ook van de partij, maar niet uitgenodigd en dus niet welkom bij het festival zelf, ze meldt de website.

Urenco Nederland, dat uranium verrijkt voor kernenergiecentrales, liet eerder via een voorlichtster weten dat het kinderboekje (18 pagina's) niet gemaakt is om het imago op te poetsen van de sector, of het debat over kernenergie al bij de jeugd in eigen voordeel te sturen. Want behalve Urenco hebben ook alle andere nucleaire organisaties in Nederland aan het boekje meegewerkt.