'Geheime locatie' formatiebespreking bekend

De 'geheime locatie' waar Jan Peter Balkenende (CDA), Wouter Bos (PvdA) en André Rouvoet (ChristenUnie) zich gisteren terugtrokken voor de kabinetsformatie, is uitgelekt. De Telegraaf kopte vanmorgen dat de fractievoorzitters zich samen met informateur Herman Wijffels ophouden in het Koetshuis van Landgoed Lauswolt in het Friese Beetsterzwaag.

Naast de fractieleiders en de informateur zijn in ieder geval ook Maxime Verhagen (CDA), Jacques Tichelaar (PvdA) en Arie Slob (ChristenUnie) als adviseurs aanwezig. Ook het hoofd van de Rijksvoorlichtingsdienst, Van der Wulp, is er gesignaleerd.

Op de 'geheime locatie' wordt geprobeerd de vorming van een nieuw kabinet 'een vliegende start' te geven. De bedoeling is voor de Statenverkiezingen van 7 maart klaar te zijn. Tot en met morgenmiddag werkt men vooral aan het onderlinge vertrouwen, wordt geprobeerd een missie voor een nieuw kabinet te formuleren en komen waarschijnlijk ook al enkele hete hangijzers aan bod, zoals het financiële beleid voor de komende vier jaar.

Het is bijzonder dat politieke leiders zich voor een kabinetsformatie enkele dagen helemaal afzonderen van de buitenwereld en zelfs blijven slapen op de 'geheime locatie'. Mogelijk gaan de gesprekken vanaf maandag weer verder op de gewone lokatie, het Binnenhof in Den Haag.

Het Koetshuis op Landgoed Lauswolt in Beetsterzwaag
Het Koetshuis op Landgoed Lauswolt in Beetsterzwaag