Ethiopische troepen 'nog weken' in Somalië
Hij riep de internationale gemeenschap op zo snel mogelijk een internationale troepenmacht te sturen om een machtsvacuüm te voorkomen.
Onder druk van een Ethiopische militaire interventie zijn na twee weken van gevechten de islamitische milities in Somalië gevlucht uit het land. Ze hebben hun laatste bolwerk, de zuidelijke havenstad Kismayu, opgegeven maar gezworen vanuit het grensgebied een guerrilla-oorlog te beginnen.
Grenssluiting
De islamisten trokken zich maandag terug uit Kismayu toen Somalische regeringstroepen, gesteund door Ethiopische vliegtuigen, tanks en artillerie, de stad naderden. De Somalische overgangsregering heeft Kenia gevraagd de grens met het noordelijke buurland te sluiten om te voorkomen dat de milities de grens oversteken.
Premier Ali Mohammed Gedi van de overgangsregering, die nu weer grotendeels de controle heeft over Somalië, heeft de Afrikaanse Unie opgeroepen zo snel mogelijk een vredesmacht naar zijn land te sturen om het land te stabiliseren. Ook heeft Gedi islamitische strijders amnestie aangeboden als ze uiterlijk donderdag hun wapens hebben ingeleverd.
Tegenoffensief
De milities verenigd in de Unie van Islamitische Rechtbanken (UIC) hadden in juni de hoofdstad Mogadishu veroverd. Ze grepen vervolgens de macht in grote delen van Somalië. Het leger van de zwakke interim-regering, die zich had teruggetrokken in de provincieplaats Baidoa, zette enkele weken geleden een succesvol tegenoffensief in met hulp van het Ethiopische leger.
Het overwegend christelijke Ethiopië vocht mee uit angst voor een machtig fundamentalistisch moslimbewind in het buurland in de Hoorn van Afrika.