Philips wil stoppen met gloeilampen

Icoon EconomiePhilips, de grootste lampenfabrikant ter wereld, wil dat er binnen tien jaar geen gloeilampen meer te koop zijn. Als reden geeft het Nederlandse concern op dat de gloeilamp te veel stroom verbruikt. De techniek is ver achterhaald en daardoor bijzonder slecht voor het milieu. Daarom moet de productie van gloeilampen gestaakt worden, vindt het bedrijf. Dat zei de topman van Philips Lighting, Theo van Deursen, afgelopen donderdag in Brussel.

Omdat de concurrent onmiddellijk in het gat zou springen als Philips alleen zou stoppen met het produceren van gloeilampen, wil het bedrijf graag dat zijn voornaamste concurrenten op dit gebied, General Electric en Osram, meedoen. Daarnaast hebben ze ook steun van de overheid nodig. Als de concurrenten en de overheden niet meedoen, dan ziet Philips zich genoodzaakt voorlopig door te gaan met de productie van gloeilampen.

In Europa alleen al worden jaarlijks zo'n 2 miljard gloeilampen verkocht. Gloeilampen hebben een rendement van ongeveer 5 %, wat betekent dat 95 % van de energie verloren gaat aan warmte en andere straling waar de consument niets aan heeft. De nieuwste generatie spaarlampen heeft een veel hoger rendement, gaat veel langer mee, geeft binnen ongeveer 20 seconden na inschakeling hetzelfde licht als gloeilampen en wordt lang niet zo warm. Ook zien die lampen ze er hetzelfde uit als gloeilampen. Het nadeel is alleen dat ze vaak wat groter zijn dan de klassieke lampen en dat ze niet geschikt zijn op plaatsen waar lampen vaak in- en uitgeschakeld worden, zoals op het toilet.

Volgens Philips is het probleem op dit moment dat de consument vooral naar de aanschafprijs kijkt. Nu is daardoor nog tweederde van de lampen in Europa, inclusief kantoorverlichting en straatverlichting, een lamp met oude technologie. Philips hoopt daarom dat de overheid en zijn concurrenten mee zullen werken om de gloeilamp voorgoed uit te bannen.

Ter vergelijking: de kosten van 8000 uur licht van gloeilampen (60 Watt, 1000 branduren per lamp, 69 cent) en een spaarlamp (12 Watt, 8000 branduren per lamp, EUR 7,69). Gerekend is met de aanschafprijzen bij Albert Heijn en een energieprijs van 32 cent per kilowattuur, inclusief belastingen en heffingen. De gloeilamp heeft voor 8000 uur 8000 x 60 : 1000 = 480 kWh nodig, dat kost EUR 153,60. De spaarlamp gebruikt vijf keer zo weinig: 8000 x 12 : 1000 = 96 kWh, dus EUR 30,72. In totaal kost een gloeilamp voor 8000 uur dus EUR 159,12 en een spaarlamp EUR 38,41. Als een lamp gemiddeld 4 uur per dag brandt, dan betekent dit een besparing van ongeveer 22 euro per lamp per jaar. (De berekening in het bronartikel is waarschijnlijk gebaseerd op een lamp met een lager vermogen, 40 Watt bijvoorbeeld, of op minder branduren per dag.)