Eerste stembureau om 05:30 uur open

Icoon VerkiezingenHet eerste stembureau in Nederland is morgen al om half zes in de ochtend open. De primeur is voor de gemeente Zwijndrecht. Op het plaatselijke NS-station kunnen de bewoners al zo vroeg hun stem voor de nieuwe Tweede Kamer uitbrengen. Zwijndrecht doet mee aan een experiment van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Samen met nog veel andere gemeenten hebben ze stemlokalen ingericht op niet gebruikelijke plaatsen. Dit om het kiezers makkelijker te maken hun stem uit te brengen.

Er zijn morgen stembureaus te vinden op stations, in winkelstraten, bij benzinestations langs de snelweg, in ziekenhuizen, in tuincentra, restaurants, op scholen en universiteiten. "We willen de drempel zoveel mogelijk verlagen. Als iemand toch op weg is naar zijn werk of boodschappen doet, kan hij meteen zijn stem uitbrengen", zegt een woordvoerster van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Waar de 'gewone' stemlokalen om half acht open gaan, mogen de gemeenten zelf weten hoe laat de alternatieve stemlokalen open gaan.

Aan de verkiezingen doen 24 partijen mee en 15 daarvan zitten nog niet in de Tweede Kamer. Bij deze Tweede Kamerverkiezingen mogen morgen zo'n 12,3 miljoen mensen stemmen. Voor 715.000 is dat de eerste keer.