Froome: meteen verschil maken

Chris Froome denkt zaterdag in de eerste etappe van de Tour de France al winst te kunnen boeken op zijn concurrenten voor het algemeen klassement. "Het is weliswaar een korte tijdrit, maar het moet mogelijk zijn een seconde of twintig te pakken op andere klassementsrenners. De strijd begint meteen", zei de Brit vrijdag, een dag voordat de Ronde van Frankrijk in Utrecht van start gaat.

Froome won de Tour in 2013 maar gaf vorig jaar al snel op nadat hij drie keer was gevallen. "Vanaf dat moment is eigenlijk de voorbereiding op deze Tour begonnen. Ik ben tevreden, sta in perfecte conditie aan de start. En met het beste denkbare team." Een belangrijke rol in Team Sky is weggelegd voor Wout Poels, de Limburger die met name in het hooggebergte zijn kopman moet bijstaan. "Wout heeft geweldig werk geleverd in de Dauphiné", aldus Froome die de Franse rittenkoers in voorbereiding op de Tour won.

Poels heeft er geen moeite mee zich weg te cijferen. "In de Dauphiné bleef ik bergop het langst bij Chris. Ik weet niet of dat in de Tour ook zo zal zijn, maar ik ga mijn best doen. Ik vind het prachtig om deel uit te kunnen maken van deze ploeg."

Froome kent zijn concurrenten: "Nibali verwacht ik al in de eerste week, Contador is in topvorm maar ik ben benieuwd hoe hij in de derde week zal zijn na zijn optreden al in de Giro. En Quintana is misschien wat ongerust over de uitdagingen in de eerste week, in de bergen zal hij er zeker staan. Het is voor de wedstrijd interessant dat er meer dan twee favorieten zijn. Het maakt het ook gecompliceerder. Het volstaat niet een man in de gaten te houden. Er zijn er wel een stuk of acht die we niet kunnen laten rijden."

Chris Froome wil direct afstand nemen. (PRO SHOTS/George Deswijzen)
Chris Froome wil direct afstand nemen. (PRO SHOTS/George Deswijzen)