Brussel kritisch over Turkse medewerking
De militairen hebben er nog te veel invloed, de vrijheid van meningsuiting is niet gegarandeerd en de kerken worden in de praktijk nog immer gediscrimineerd vergeleken met moskeeën. Respect voor vrouwen is nog steeds een kritiek probleem, vooral in arme gebieden.
Cyprus
Turkije overtreedt ook douaneregels door geen handel toe te staan met EU-land Cyprus. Deze boycot is een groot politiek probleem. Turkije had toenmalig EU-voorzitter Jan Peter Balkenende al in 2004 toegezegd Cypriotische schepen en vliegtuigen toe te laten. Het land heeft hiervoor nog een maand de tijd.
Het kritische voortgangsrapport is de opmaat voor eventueel afremmen van de Turkse toetreding tot de EU. Regeringsleiders beslissen daar half december over. Mogelijk weigert de EU enkele onderwerpen te bespreken met Turkije, als straf voor het niet-erkennen van Cyprus.
'Goed rapport'
Joost Lagendijk (GroenLinks), covoorzitter van de Turkije-commissie in het Europees Parlement, vindt het een goed rapport. ''Eerlijk en objectief'', zegt hij. ''Het is een opdracht aan Turkije om de schouders eronder te zetten, want zo gaan de hervormingen te langzaam.''
Emine Bozkurt (PvdA), zelf van Turkse afkomst, volgt de Turkse vrouwenrechten namens het Europees Parlement. Ze meent dat Turkije haast moet maken met hervormingen en vooral de uitvoering van nieuwe wetten voor vrouwenrechten. ''Doel van de onderhandelingen is tenslotte een democratisch en hervormd Turkije.''