Amsterdam doet te weinig tegen eerwraak

Amsterdam moet snel een aparte eenheid oprichten voor eerwraak, met agenten die speciaal voor dit werk worden opgeleid. Voor slachtoffers moet er gespecialiseerde opvang komen, inclusief speciale opvangprogramma's voor meisjes van twaalf tot 23 jaar die op de vlucht zijn voor hun familie. Dat vindt het Amsterdamse PvdA-raadslid Karina Schaapman die later deze week een rapport zal presenteren over eerwraak.

Volgens Schaapman komt eerwraak meer voor dan gedacht. Ze onderzocht het fenomeen en kwam tot de conclusie dat meisjes onder de 18 jaar die slachtoffer zijn, vaak nergens naar toe te kunnen. Vooral Afghaanse, Pakistaanse en Hindoestaanse meisjes zijn slachtoffer. Ze komen in blijf-van-mijn-lijfhuizen, maar die zijn voor volwassenen en ze bieden alleen tijdelijke hulp. Daarna komen de meisjes op straat te staan.

Zelfdoding
Schaapman bepleit in het rapport nader onderzoek naar de achtergronden van het hoge aantal pogingen tot zelfdoding onder jonge Hindoestaanse en Turkse vrouwen. Leerkrachten moeten extra bijscholing krijgen, opdat zij sneller de signalen kunnen herkennen.

In Den Haag en Rotterdam wordt meer gedaan tegen eerwraak. 'In Rotterdam wisselen instellingen kennis uit en maken ze gebruik van elkaars expertise. De gemeente voert er speciaal beleid als het gaat om eergerelateerd geweld. De politie in Den Haag is het enige korps dat - een jaar geleden - onderzoek heeft gedaan naar eergerelateerd geweld. Alleen al in Den Haag en omgeving bleken in één jaar 119 mensen slachtoffer te zijn geworden van geweld door hun eigen familie. In Nederland overlijdt elke maand iemand aan de gevolgen van eerwraak, vermoedt de Haagse politie.

Karina Schaapman is buiten raadslid ook PvdA-kandidaat voor de Tweede kamerverkiezingen. Ze staat op plaats 52.


Met dank aan FOKwa voor de submit.