Moslimleider schokt Australie met uitspraken

Icoon BuitenlandsIn Australie is een rel ontstaan over uitspraken van de hoge moslimgeestelijke sjeik Taj Din al-Hilali. In een preek vergeleek de 66-jarige moefti vrouwen zonder hoofddoek met onbedekt vlees. ''Als je onbedekt vlees ergens buiten neerlegt en katten komen erop af om het op te eten, wiens schuld is het, die van de katten of van het onbedekte vlees'', vroeg al-Halali zich af. Hij noemde het onbedekte vlees het probleem. Als de vrouw thuis was gebleven en zich had bedekt, was het probleem er niet geweest.

De Australische premier John Howard noemde de opmerkingen ''ontstellend en laakbaar''. De regeringsleider zei het belachelijk te vinden vrouwen te verwijten dat ze worden verkracht. De commissie tegen seksediscriminatie riep op de sjeik Australie uit te zetten. Veel moslimleiders en -groepen distantieerden zich ook van de uitspraken van de sjeik.

Een woordvoerder van de uit Egypte afkomstige moefti zegt dat de woorden in de preek van de geestelijke uit hun verband zijn gerukt. Al-Halali zelf verklaarde dat het nooit zijn bedoeling was geweest verkrachting te vergoeilijken. Moefti Al-Halali geldt als een van de hoogste geestelijke moslimleiders in Australie. Hij adviseerde de Australische regering over moslimzaken. In 2001 noemde hij de aanslagen op de Verenigde Staten overigens het ''Werk van God.''



Al-Hilali: niet zo bedoeld