Steeds meer kinderen niet op vakantie

AlgemeenIn een rijk land als Nederland ging vorig jaar bijna een kwart van de bevolking niet op vakantie. Reden hiervoor is het geldgebrek waar steeds meer gezinnen mee kampen. Gewoon sociaal verkeer wordt steeds moeilijker, want geld om bijvoorbeeld lid te worden van een club of vereniging is er niet. De kans dat kinderen in een sociaal isolement raken, neemt daardoor toe.

Ciske de Rat Foundation, een Nederlands fonds met het CBF-keurmerk voor goede doelen, zet zich in voor een grote groep kinderen in Nederland die buiten de boot vallen. Uit diverse onderzoeken blijkt dat het grootste gemis voor kinderen uit armoedegezinnen het ontbreken van een zomervakantie is: ''Na de zomervakantie vertellen we op school over de vakantie. Ik hoor wat anderen gedaan hebben en dan vind ik het wel moeilijk als ik niks kan vertellen.''

Met ingezameld geld ondersteunt Ciske vakanties en weekenden voor deze kinderen. Plezier, positieve aandacht en ontspanning, essentieel voor de ontwikkeling van een kind, staan centaal. Maar liefstéén op de negen kinderen in Nederland groeit op in armoede, en dat aantal groeit elke dag. Zij zitten deze zomer zes weken thuis en vervelen zich terwijl hun klasgenootjes naar Frankrijk, Italië of zelfs Thailand vertrekken.

Juist deze kinderen, die dagelijks al kampen met armoedeproblemen, hebben het zo hard nodig om lekker onbezorgd plezier te maken en te ontspannen. De noodzaak om het armoedeprobleem doelgericht aan te pakken wordt steeds groter, want kinderen zijn de dupe van de maatschappelijke malaise.