'Noord-Koreaanse raket gericht op Hawaii'

Vlag Noord-Korea De Noord-Koreaanse Taepodong-2 raket die eerder deze week werd afgeschoten had het Amerikaanse grondgebied Hawaii als doel. Dat bericht de Japanse krant Sankei Shimbun op basis van bronnen binnen de Japanse en Amerikaanse defensie. De raket stortte kort na lancering al in zee. Door middel van de stand van de raket en de hoogte hiervan zou berekend zijn dat Hawaii het doel was.

De krant beweert dat het niet de bedoeling was om de Hawaiiaanse eilanden te raken, maar wel om zo dicht mogelijk in de buurt te komen om te provoceren. De Amerikaanse vloot is gevestigd in Hawaii, en als de raket een eiland had geraakt zou dit weleens een oorlog met de Verenigde Staten tot gevolg kunnen hebben.

De raket heeft volgens een hooggeplaatste Zuid-Koreaanse militair in totaal maar zeven minuten gevlogen. Volgens Washington en Zuid-Korea faalde de raket al na 42 seconden. Noord-Korea stelt echter dat de proeven succesvol zijn verlopen. De Russische ruimtevaartorganisatie Roskosmos is tevreden dat de Noord-Koreaanse poging mislukt is. "Het bewijst op grote fouten tijdens de voorbereiding en lanceerfases en in de vluchten van de grote raketten. Ze verkeren in de voorbereidende fase van dit werk", aldus Anatoli Perminov van Roskosmos.

De raket kan het Amerikaanse vasteland niet halen, maar kan wel gericht worden op de Amerikaanse grondgebieden Hawaii en Alaska. Ook Japan en Zuid-Korea zijn mogelijkheden.