Noord-Korea lanceert zes raketten
De lancering is op zijn minst opmerkelijk, aangezien de VS en Japan een waarschuwing hebben doen uitgaan in de richting van Noord-Korea om geen raketten te lanceren. De VS zien de actie van Noord-Korea als een zuivere provocatie. Er wordt al langer geprobeerd door onder andere de VS, Zuid-Korea, China, Rusland en Japan om Noord-Korea zijn gehele nucleaire programma stop te laten zetten.
President Bush zegt dat de Noord-Koreanen in het verleden afspraken hebben gemaakt, en ze zich daar nu ook aan moeten houden. "Het zou mensen zenuwachtig moeten maken als een dergelijk ondoorzichtig regime, dat heeft bekendgemaakt kernwapens te hebben, raketten gaat afvuren. Dit is niet de manier om zaken te doen in deze wereld", aldus Bush.
De lanceringen zouden zo zijn gepland dat ze samenvielen met de lancering van de spaceshuttle Discovery. Dit om nog meer aandacht te krijgen. Eerder bleek al dat een aantal tankwagens met brandstof van de lanceerinstallatie weggereden waren. Dit zou duiden op een aanstaande lancering.
Noord-Korea lanceerde in 1998 de Taepodong-1 in de richting van Japan. In 1999 verklaarde het Stalinistische land dat ze geen nieuwe tests meer zouden uitvoeren.
De spanningen tussen de VS en Noord-Korea zijn met de lancering dusdanig opgelopen dat het Pentagon voorbereidingen aan het treffen is voor een mogelijk militair antwoord van Amerika op de acties. De staatsmedia in Noord-Korea beschuldigen de VS van het teisteren van het land. De VS zouden volgens de Noord-Koreaanse media van plan zijn om "Noord-Korea uit te roeien met luchtaanvallen en te dreigen met een machtige kernoorlog".
De VS hebben de beveiliging van een aantal luchtmachtbasissen opgevoerd. Ook zijn een aantal luchtmachtbasissen verklaard tot verboden gebied voor gewoon vliegverkeer. Dit duidt op het mogelijk voorbereiden van een luchtaanval op Noord-Korea.
Update 1.05 uur
CNN meldt dat Pyongyang nog meer raketten heeft afgevuurd. Er zou in het afgelopen uur een tweede Taepodong-2 en een Scud-raket zijn afgevuurd. Het Witte Huis heeft nu ook officieel gereageerd. De regering-Bush laat weten dat Noord-Korea op dit moment nog niet als een directe bedreiging voor de VS wordt gezien, maar dat de provocaties van Noord-Korea nu wel 'ernstig serieus' worden genomen.
Anti-Amerika propaganda in Noord-Korea