D66 in conflict over pardon 26.000

Icoon PolitiekRegeringspartij D66 is in ernstig conflict met zichzelf over het eventuele pardon voor de mensen uit de onbehandelde dossiers die over zijn van de 26 duizend uitgeprocedeerde asielzoekers. Deze 26 duizend mensen zijn asielzoekers die uitgezet moeten worden, maar die al meer dan vijf jaar in Nederland zijn. Minister Verdonk had eind 2005 beloofd haar best te doen al deze dossiers voor 1 juli aanstaande behandeld te hebben, maar inmiddels liggen nog ruim vijfduizend dossiers op de plank. Aanstaande woensdag debatteert de Kamer over het voorstel om de mensen wier situatie nog niet opnieuw bekeken is een generaal pardon te geven.

De regeringspartijen waren vooralsnog tegen een eventueel voorstel voor een pardon en aangezien de coalitie de meerderheid in de Tweede Kamer heeft, zou zo'n voorstel het dus niet halen. Onder druk van de achterban van D66 dreigt D66-fractievoorzitter Lousewies van der Laan, tevens kandidaat voor het lijsttrekkerschap van de partij, een dergelijk voorstel nu echter te steunen. Minister Pechtold, ook kandidaat, is woedend hierover. Afgelopen zaterdag bezwoer hij Van der Laan op een lijsttrekkersdebat in Nijmegen om tegen zo'n voorstel te stemmen en om al helemaal zelf niet zo'n motie in te dienen. Met steun van D66 bestaat er namelijk een reële kans dat zo'n motie zou halen. Van der Laan vroeg zich tijdens dit debat af wat minister Verdonk de afgelopen jaren eigenlijk gedaan heeft: "Zo moeilijk is dit toch niet? Je haalt de criminelen eruit, je legt asielzoekers met schoolgaande kinderen apart. Dit is niet ingewikkeld." Ze liet duidelijk blijken dat haar geduld met minister Verdonk op is.

Inmiddels lijkt de partij dus ernstig verdeeld. De achterban en de fractie willen een pardonregeling voor de asielzoekers, maar de bewindslieden zijn hier tegen. Het zijn overigens vooral politieke problemen in de coalitie waar Pechtold zich zorgen over maakt, want een pardonregeling ziet hij er toch niet komen: "Het kan natuurlijk ook dat de LPF van Matt Herben weer een paar defensiehelikopters beloofd krijgt in ruil voor steun. Dan krijgt zo'n motie geen meerderheid en staat D66 met lege handen."