Zeker 2000 doden bij aardbeving Java

Icoon Ramp Bij een aardbeving op het Indonesische eiland Java zijn vanochtend zeker 1971 mensen om het leven gekomen. De aardbeving, met een kracht van 5,9 op de schaal van Richter, trof vooral het gebied ten zuiden van Yogyakarta zwaar. In de stad Bantul zouden al 1240 doden zijn geteld. De ziekenhuizen in de regio kunnen de stroom van gewonden niet aan. De gangen zouden vol liggen met huilende en gillende mensen.

Het epicentrum van de beving lag 37 kilometer ten zuiden van de stad Yogyakarta, en 33 kilomter onder de zeebodem. Direct na de beving ontstond er paniek, omdat veel mensen bang waren voor een tsunami. Zo ver kwam het echter niet.

Voor hulpverleners is het gebied lastig te bereiken. Op veel plaatsen zijn de telefoon- en elektriciteitsleidingen gebroken, en liggen de straten vol met puin. Ook de luchthaven van Yogyakarta raakte beschadigd, waardoor er geen vliegtuigen op kunnen landen.

Het epicentrum van de aardbeving ligt niet ver van de vulkaan Merapi, die de laatste tijd erg actief is. Volgens experts heeft de vulkaan de aardbeving echter niet veroorzaakt, maar is de activiteit van de Merapi wel toegenomen na de aardbeving.

Met dank aan Bas028, adultblond, calvobbes, GalaxyMan en goober voor de submit.