Familie slachtoffer Breda boos op politie
''Dat zijn onnodig pijnlijke ervaringen'', aldus een goede vriendin van de Lebiyeds, die als woordvoerder van de Marokkaanse familie optreedt. De gedode man laat zijn vrouw Joke en een 10-jarige dochter, een stiefzoon, twee broers, drie zusters en zijn ouders achter. Zijn ouders waren toevallig net op vakantie in Marokko. ''Zijn moeder hing de hele avond gillend om haar zoon aan de lijn. Een tante werd hysterisch en Joke mocht niet kijken of het haar man was. Het was verschrikkelijk zwaar'', aldus de woordvoerster.
De Bredase politie kan zich niet vinden in de kritiek: ''De familie wist allang wie het slachtoffer was. Een broer was er gelijk met ons, had zijn lichaam zien liggen. En het kan in het belang van het onderzoek zijn om zo min mogelijk stille getuigen bekend te maken en een lichaam bedekt en afgescheiden te houden. Het gaat om een zodanig ernstig feit dat het onderzoek voorrang krijgt boven het eventuele afscheid van familie'', luidt de verklaring vanuit het politieteam.
Ahmed A.
In totaal heeft de politie 25 agenten op de zaak gezet. Bij de schietpartij raakte nog iemand zwaar gewond. Het betreft de 25-jarige Ahmed A., een goede vriend van het dode slachtoffer. Hij sprong uit vrees voor de daders uit een raam van een flat. Inmiddels is A. gearresteerd op verdenking van criminele activiteiten (niet op verdenking van betrokkenheid bij de moord). Hij is overgebracht naar het penitentiair ziekenhuis in Scheveningen.
De schietpartij zou niets van doen hebben met de bloedige vete tussen de Marokkaanse families C. uit Utrecht en A. uit Breda. Eerder werd daar in de pers nog over gespeculeerd. Wat wel de reden is voor de schietpartij, is nog onduidelijk. In ieder geval speurt de politie naar vier daders die er vandoor gingen in twee auto's met vermoedelijk een Frans kenteken. Zowel de omgekomen Rachid als de gevangen genomen Ahmed stonden in de buurt goed aangeschreven.