Rutte wil lijsttrekker van de VVD worden

Staatssecretaris Rutte van Onderwijs en campagneleider van de VVD heeft zich vandaag definitief kandidaat gesteld als lijsttrekker van de VVD. Na het aftreden van Van Aartsen kondigde Hans Wiegel aan niet in de landelijke politiek terug te keren. Henk Kamp van Defensie gaf aan niet beschikbaar te zijn en Rita Verdonk van Vreemdelingenzaken en Integratie lijkt ook niet echt warm te lopen voor de positie. Op dit moment is Willibrord van Beek tijdelijk de nieuwe fractievoorzitter van de liberalen. Edith Schippers vervult de rol van vice-fractievoorzitter.

De staatssecretaris hoopt op meer kandidaten om er een "leuke competitie" van te maken. Hij hoopt het imago van de VVD te kunnen veranderen. Zo wil hij dat ook bijstandmoeders en de Marokkaanse buurtvaders zich in de VVD zullen herkennen. Ook "mensen met een oorbelletje of een raar kapsel op de eerste rij" zullen welkom zijn bij de VVD, aldus Rutte.


Mark Rutte

Hans Wiegel heeft aangegeven Rutte te steunen. Hij vindt de staatssecretaris een "aardige, eerlijke jongen die veel kiezers kan aanspreken". Hij hoopt dat zijn partijgenoot slaagt in zijn missie om van de VVD een echte volkspartij te maken. Soms vindt hij hem echter te aardig: "Politiek is een hard vak, daarbij mag je af en toe weleens een buts oplopen".

Geert Wilders maakt zich zorgen over een VVD met Rutte als partijleider. Hij is bang dat de VVD een linksere koers gaat varen. "De Marokkaanse buurtvaders kunnen rustig gaan slapen, maar dit is niet goed voor het land". Hij ziet liever dat de VVD zich concentreert op het politieke midden, daar dit kansen zou bieden voor zijn eigen partij, de Partij voor de Vrijheid: "Het alternatief op rechts wordt dan heel duidelijk. Rutte hoor ik in zijn persconferentie niet over integratie, islam en immigratie. Dat zijn de thema's die ik onder de aandacht blijf brengen".

Als Rutte tot lijsttrekker wordt verkozen is het nog maar de vraag of hij ook fractievoorzitter zal worden. "De fractie moet dat beslissen, maar ik heb de indruk dat dat dan ook wel zal gebeuren. Ik ga mij niet opdringen". Rutte ziet graag een voortzetting van de huidige coalitie van CDA, VVD en D66 na 2007. Hij typeerde het CDA en D66 als betrouwbare coalitiepartners. Zaken doen met de PvdA ziet hij niet zo zitten.