PvdA'er Marcouch schrijft geschiedenis

Ahmed MarcouchPvdA-deelraadlijsttrekker Ahmed Marcouch heeft in de hoofdstad geschiedenis geschreven. De in Marokko geboren politicus is de eerste Marokkaanse en islamitische stadsdeelvoorzitter uit de geschiedenis. Uit peilingen bleek al dat Marcouch, voormalig hoofd van de Unie van Marokkaanse Moskeeën, op veel stemmen van allochtonen uit zijn stadsdeel Slotervaart zou mogen rekenen. Vooral jonge allochtonen hebben hem hoog in het vaandel staan.

Onder leiding van de 39-jarige Marcouch heeft de PvdA in Slotervaart een eclatante overwinning behaald. De partij steeg in het stadsdeel van 24 naar ruim 44%. De partij bezet nu 11 van de 21 deelraadzetels.

Marcouch kwam in 1979 vanuit Marokko op 12-jarige leeftijd naar Nederland. Hij was toen analfabeet. Door hard te studeren wist hij zich de taal goed eigen te maken en schopte hij het zelfs tot brigadier bij de Amsterdamse politie. Daar werkte hij van 1993 tot 2003. Na de moord op Theo van Gogh kwam Marcouch geregeld in het nieuws als woordvoerder van de Ummao (Unie van Marokkaanse Moskeeën in Amsterdam en Omstreken). De moord op de filmmaker werd door hem scherp veroordeeld.

Marcouch leverde bij tijd en wijle ook stevige kritiek op de Marokkaanse gemeenschap. Zo was hij een tegenstander van de stille tocht die nabestaanden van een Marokkaanse tasjesdief in januari 2005 in de hoofdstad organiseerden. De jongen was doodgereden door een vrouw bij wie hij een tasje uit de auto had gegrist.

Stelling
Aan de andere kant nam Marcouch ook vaak stelling tegen wat hij beschouwt als discriminatie. Zo klaagde hij namens de Ummao vorig jaar de Rotterdamse wethouder Marco Pastors aan wegens opruiing na diens opmerking dat criminele moslims hun daden vaak rechtvaardigen vanuit hun religie. ''Criminele Antillianen en Kaapverdianen maken geen onderscheid tussen gelovigen en niet-gelovigen. Ze stelen van iedereen. Bij moslims wordt veel van wat zij doen verklaard vanuit hun religie. Antillianen en Kaapverdianen gebruiken hun religie niet als verklaring voor hun (wan)gedrag'', zei Pastors in een interview.

Later bleek dat Marcouch zelf in het verleden dezelfde soort opmerkingen had gemaakt. ''Deze jongeren plegen bij wijze van spreken een overval, en rechtvaardigen dit vanuit de islam'', zei hij in 2004 in het tv-programma Rondom Tien. Marcouch vond overigens niet dat zijn uitspraken te vergelijken waren met die van Pastors: ''Ik had het over extremistische moslims en Pastors scheert alle moslims over één kam. Dat kun je niet maken in een functie als stadsbestuurder.'' Over de aangifte tegen Pastors is overigens nog niets vernomen. Justitie moet nog steeds beslissen of zijn uitlatingen tot vervolging moeten leiden.