Nieuws
PvdA en SP op winst in verkiezingen

Hieronder valt het chronologische verloop van de berichtgeving omtrent de gemeenteraadsverkiezingen op FOK! te lezen. Dit nieuwsbericht zal constant updates en aanvullingen krijgen. Hou het daarom in de gaten als je op de hoogte wilt blijven van de laatste ontwikkelingen bij de gemeenteraadsverkiezingen.
21:11
Om 21.00 uur zijn de stemlokalen voor de gemeenteraadsverkiezingen in heel Nederland gesloten. Rozendaal (Gelderland) heeft de elke keer terugkerende strijd om de eerste uitslag gewonnen. Een paar minuten na de sluiting van de stemlokalen in de gemeente was de uitslag al bekend. Schiermonnikoog en Renswoude, vorig jaar 1 en 2, volgden.
Om 20.30 uur werd verwacht dat de opkomst voor de verkiezingen dit jaar iets groter is dan vier jaar geleden. In 2002 ging 58 procent van de stemgerechtigden naar de stembus, een historisch dieptepunt. Amersfoort, Utrecht, Emmen en Zwolle laten met ongeveer 5 procentpunt de grootste stijging ten opzichte van vier jaar terug zien. 11,8 miljoen mensen mochten vandaag hun stem uitbrengen.
De algemene verwachting is dat de PvdA en andere linkse partijen vandaag flink gewonnen hebben. In een steekproef onder kiezers in Den Haag kwam de PvdA uit op veertig procent. Lokale partijen zijn waarschijnlijk veel zetels kwijtgeraakt. Volgens de NOS heeft D66 een stuk meer stemmen gekregen dan verwacht. De volledige uitslag volgt natuurlijk later vandaag (of vannacht).
Update 21:44 - Dordrecht, Enschede en Hilversum
Er zijn inmiddels uitslagen van enkele grote steden binnen. In al deze steden, Dordrecht, Enschede en Hilversum, zijn flinke winsten voor de PvdA te zien. Procentueel gezien gingen de VVD en het CDA er in alle steden op achteruit. Ondanks het procentueel verlies won de VVD een zetel in Hilversum. De SP kwam in Enschede vanuit het niets op 8,5 procent en in Hilversum zelfs op 10,5 procent. In Hilversum ging Leefbaar Hilversum terug van 23 naar 12,5 procent. Na de telling in 21 gemeenten gaat de PvdA nu ruim aan kop.
Update 21:59 - Eindhoven en Ede
De PvdA heeft ook in Eindhoven flink gewonnen. De sociaal-democraten stegen 8,9 procent naar 27 procent. De SP is met 12,9 procent (7,5 in 2002) de tweede partij geworden in de Brabantse stad. Leefbaar Eindhoven raakte maar liefst zes raadzetels kwijt en zakte van 19,2 naar 6,9 procent van de stemmen. CDA, VVD en GroenLinks daalden licht.
Ook in Ede kreeg de PvdA meer stemmen dan vier jaar terug, de partij kwam uit op 14,8 procent. Het CDA blijft daar met 20,7 procent (23,8 in 2002) echter de grootste partij. De ChristenUnie kwam uit op 14,7 procent van de stemmen en is nu de derde partij in Ede.
Er zijn nu 155 gemeenten geteld. De PvdA en de SP staan beiden op een dikke winst, zowel het CDA, de VVD, D66 als Leefbaar verliezen flink.
Update 22:29 - Rotterdam
In Rotterdam heeft de PvdA Leefbaar Rotterdam verslagen. Meer informatie over Rotterdam vind je in dit nieuwsbericht.
Na telling in 276 gemeenten is de PvdA van 772 raadzetels in 2002 gestegen naar 1147 nu. Het CDA zakte van 1257 zetels terug naar 1093. De VVD daalde van 839 naar 771. Ook de lokale partijen hebben in deze gemeenten flink verloren: zij zakken van 1525 naar 1403 zetels.
De SP, die dit jaar in veel gemeenten voor het eerst meedeed, is van 47 zetels naar 140 gestegen. GroenLinks, de ChristenUnie en de SGP zijn allen licht vooruit gegaan. D66 heeft zetels verloren.
Update 22:38 - Amsterdam
De PvdA is in Amsterdam uitgekomen op 39,4 procent van de stemmen. De partij krijgt daarmee 20 zetels in de gemeenteraad. 16,3 Procent van de kiezers koos voor de VVD, derde en vierde werden GroenLinks en SP met respectievelijk 13,6 en 13,3 procent van de stemmen. Voor de SP betekent dit een winst van twee zetels. Meer informatie over Amsterdam hier.
Update 22:50 - Utrecht, Maastricht en Groningen
Leefbaar Utrecht heeft een monsterverlies geleden. De partij zakte maar liefst 21,7 procent en kreeg nog maar 6,8 procent van de stemmen. De PvdA won ook in Utrecht dik en kwam uit op 30 procent. Tweede in de Domstad werd GroenLinks met 15,2 procent, hierna volgden de VVD (12), SP (11), CDA (8,9) en D66 (7,1).
Ook in Maastricht was de PvdA de grote winnaar. De partij kwam uit op 30,3 procent van de stemmen. In Groningen won de PvdA ook, maar niet zo fors als in andere steden. De sociaal-democraten kregen 27,1 procent van de stemmen. Zowel in Maastricht als in Groningen won de SP flink.
Na telling in 360 gemeentes is de PvdA van 1049 gestegen naar 1579 raadszetels. Het CDA is gezakt van 1712 naar 1471, de VVD van 1128 naar 1033 en de Leefbaren van 175 naar 97. De SP heeft het aantal raadszetels vooralsnog meer dan verdubbeld en steeg van 110 naar 243. GroenLinks is licht gezakt, de ChristenUnie en de SGP gaan er op vooruit. Het verlies van D66 lijkt mee te vallen: van 179 naar 113. De lokalen dalen tot nu toe van 2080 naar 1909 raadzetels.

Wouter Bos juicht
Update 23:13 - Den Haag
In Den Haag is de PvdA er 8,1 procent op vooruit gegaan: van 20,3 naar 28,4 procent. De VVD (21,4 naar 19,8 procent) en CDA (13,9 naar 10,2) verloren. De SP won ook in Den Haag kiezers en ging van 5,1 naar 7,7 procent. Leefbaar Den Haag kreeg slechts 0,8 procent van de stemmen, in 2002 was dit nog 8,1 procent. GroenLinks en D66 daalden licht in de Hofstad, ChristenUnie/SGP steeg 0,3 procentpunt naar 2,8 procent.
Update 23:31 - Breda, Arnhem en Tilburg
Ook de uitslagen in Breda, Arnhem en Tilburg zijn bekend. Deze steden tonen tevens winst voor de PvdA en SP. In Breda ging de PvdA van 14,8 naar 26,5 procent en steeg de SP van 6,4 naar 10,1 procent. Opvallend was wel dat ook de VVD steeg, zij het slechts 0,2 procent: van 18,5 naar 18,7. in Arnhem bedroeg de winst van de PvdA 10 procent: van 19,1 naar 29,1. De SP werd meer meer dan verdubbeld en ging van 7 naar 15,4 procent. Het CDA zakte van 12,5 naar 9,2 procent.
Tilburg liet een stijging van 18 naar 24,1 procent zien voor de PvdA, SP steeg van 9,2 naar 12,2 procent. De partij Smolders (de oud-chauffeur van Pim Fortuyn) kwam in een keer op 11,9 procent van de stemmen. De VVD daalde flink en ging van 18,2 naar 10,5 procent. Ook het CDA ging er op achteruit, zij het iets minder dan de VVD.
Update 23:56- Nijmegen, Almere en Haarlem
In Nijmegen hebben de linkse partijen PvdA, SP en GroenLinks samen ongeveer hetzelfde percentage stemmen behaald als vier jaar terug. De PvdA (van 19 naar 25,4 procent) en de SP (14,6 naar 16,9) gingen er wel op vooruit, maar GroenLinks ging van 22,1 procent terug naar 15,6 procent. D66 steeg in Nijmegen van 4,4 naar 5,7 procent, CDA en VVD zakten licht.
Ook winst in Almere voor de PvdA: van 17,1 naar 27,5 procent. De SP kwam in dezelfde stad vanuit het niets op 9,3 procent van de stemmen. Leefbaar Almere zakte ver terug naar 10,7 procent (21,5 in 2002). In Haarlem verdriedubbelde de SP bijna: van 6,9 naar 18,3 procent. De PvdA steeg van 20,3 naar 25,6 procent.
--
Kijk ook in dit topic op het FOK!forum.
Zie ook NOS Teletekst pagina 440 voor uitslagen van andere districten
dit voor het oude wrak.
Een goed voorbeeld voor de rest van het land. foto
De uitslag van Arnhem staat al de hele avond/middag op http://www.gelderlander.nl/uitslagverkiezingen/uitslagarnhem/
Dat is pas snel, voor het einde al klaar zijn foto
Ben benieuwd of die linkse rakkers meer macht krijgen in Apeldoorn, ik hoop het niet.
In order to shame it's inadequacy,it is necessary to act outside the law to pursue natural justice.
dus kan er nog meer naar de klote ? dacht het niet !
Steam: Skullsplitter
Origin-naam:013skullsplitter
Maar misschien dat mensen nu wakker worden en voor de tweede kamer verkiezing over 14 maanden met hun verstand gaan stemmen.
Geweldig werk wat er gedaan is.
En dan de burka durven en willen verbieden.
LR foto
Ik haat de PvdA alleen al omdat ze met hun gladheid de allochtone burger voor zich gewonnen hebben, die doorgaans toch minder van politiek weten.
En kom nou niet aanzetten met het feit dat ik racist zou zijn, mijn vriendin is een bosnische islamiet, en die stemt LR omdat ze ze NIET racistisch vindt, maar wel de goede punten vindt aanpakken. foto
Je bedoelt dat je een kuddebeest bent, die ooit een of andere populist met foutgekleurde stropdas "paars, wat een rommeltje! " heeft horen roepen en gelijk zoiets heeft van Dát is mijn roeping?
Er wáren geen puinhopen van paars. Zie dat eerst is in. Zie in dat het tóén niet extreem goed ging door betere economische tijden, maar dat het nu minder gaat door slechtere economische tijden. En dat ook dat weer bij trekt, mochten die rechtse rukkers het sociale stelsel niet zo verneuken dat er voor veel altijd armoede blijft bestaan foto
Het Binnenhofklasje - Handenarbeid
Binnen de lijntjes kleuren
Keer om, keer om!
Het Binnenhofklasje - Handenarbeid
Binnen de lijntjes kleuren
Keer om, keer om!
TV series: Boardwalk Empire | Burn Notice | Dexter | Game of Thrones | Impractical Jokers | Luther | Sherlock | Sons of Anarchy
kom op met die rechtse partijen..
Het Binnenhofklasje - Handenarbeid
Binnen de lijntjes kleuren
Keer om, keer om!
Het Binnenhofklasje - Handenarbeid
Binnen de lijntjes kleuren
Keer om, keer om!
www.brabantkiest.nl
Oftewel: het enige verschil in de regering (het verschil tussen Paars en het huidige kabinet) is het CDA.
Dus iedereen die keihard roept dat de huidige regering het zoveel beter doet dan Paars, zou eigenlijk op CDA moeten stemmen, en NIET op de VVD. foto
De twee enige communistische bolwerken Reiderland en Scheemda hebben voor het eerst eens fors in moeten leveren.
Denk dat er niet zoveel (voormalig) boerenarbeiders nog leven... foto
Oh arm Eindhoven. Eerste die ellende met dat Leefbaar en nu een linkse overname. Net nu we economisch scherp moeten blijven en wat groei kunnen gebruiken.
Hopelijk mogen de friettenten nu wel net zo lang als de kroegen openblijven overigens... foto Dat dan weer wel.
Het Binnenhofklasje - Handenarbeid
Binnen de lijntjes kleuren
Keer om, keer om!
De puinhopen van 4 jaar Bakellende zijn in ieder geval vele malen groter gezien het matige herstel van de economie en de nog steeds stijgende werkloosheid.
Ach met de PvdA kan je nog besturen en regeren. Maar met de SP of GL... dat is vragen om problemen. Veel te extreem en contra-productief.
Afijn, net als met de LPF krijgt een land, gemeente de bestuurders die zij verdient.
Je zou het ook zo kunnen zeggen:
Dusss, wil je een klein beetje van je enorme inkomen afstaan aan de mensen die het nodig hebben (terwijl je je hummer en je lidmaatschap van de Rotery gewoon kan houden, je komt heus niets tekort), dan stem je PvdA. Denk je alleen aan jezelf, dan stem je VVD.
en voordat iedereen weer de boomknuffel/uitkerings-stereotiepen uit de kast haalt: gesproken door een zelfstandig ondernemer die keihard ENORM VEEL belasting moet betalen... en zo hoort dat ook, want ik kom niets tekort
Dat kan niets anders betekenen dan nog meer gemeenten onder curatele wegens spilziekte.
De enige gemeente waarvan ik weet dat hij ooit falliet is gegaan is Soest; en dán heb je het over een VVD-gemeenschap fotofoto
Maar de Pvda? foto
Ze voeren waardeloos oppositie én waardeloos lokaal beleid.
Die partij verdient zeker geen overwinning en al helemaal niet zo'n grote. foto
daarna cda met 8
http://teletekst.nos.nl/?464-04
Ieder zijn ding, zullen we maar zeggen foto
Geheimpje, de voorkeur die jij hebt is niet automatisch de beste.
Het is geen communistische partij, maar wél voor EERLIJKERE verdeeling. Dat wil zeggen: Rijken betalen wat meer, armen krijgen iets meer en betalen veel minder. En zo hoort het ook.
En trouwens, ik zie zelf de SP ook liever niet in het kabinet komen.
Het Binnenhofklasje - Handenarbeid
Binnen de lijntjes kleuren
Keer om, keer om!
Lekkere gedachte hoor... Werken voor je centen! Dat is DE gedachte!
We betalen MEER aan nieuwe verzekering .... BAH... eerder achteruit dan vooruit.
En ik snap heel erg goed dat je keihard werkt voor je geld: ik doe ook gemiddeld 60 uur per week (en jij misschien wel meer), maar ik heb er lol in. Ik ben blij met wat ik doe, en ik ben blij dat ik daar een behoorlijke boterham aan overhou (zelfs na belasting).
En die zorgwet: die had er inderdaad nooit moeten komen. Dat zijn we eens.
Mensen, elk jaar verlaten duizenden mensen Nederland!, waarom??:
Immigratiebeleid, criminaliteit al dan niet door veel allochtoonse jongeren, het ongewoon bizar voortrekken van lagere inkomens ( in eerste oogopslag niet verkeerd máár--) en de hogere inkomens aan alle kanten uitmelken waardoor deze het ook niet meer interessant vinden om in NL te wonen.
Kortom, t gaat goed!
Even een vreugdesdansje doen... foto
Of was het nu zo moeilijk voor je om die drie regels tekst goed te begrijpen?
Laat dat nou niet mijn scheikunde leraar zijn!
Nu krijgt hij het voor het zeggen hier (voor een deel)
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd op FOK.nl. Als je nog geen account hebt kun je gratis een FOK!account aanmaken