Delfzijl gaat massaal blanco stemmen

Icoon VerkiezingenInwoners van de gemeente Delfzijl gaan massaal blanco stemmen. Uit een opinieonderzoek onder vierhonderd stemgerechtigden in de Groningse plaats blijkt dat bijna twintig procent bewust geen keuze zal maken. Dit is meer dan welke politieke partij dan ook scoort in de enquête.

Het havenstadje is de afgelopen jaren vooral in het nieuws gekomen door politieke schandalen. Zo werd onlangs eerst de burgemeester tot aftreden gedwongen en vervolgens de wethouders, waarna een waarnemend burgemeester tot de verkiezingen van komende dinsdag in z'n eentje de gemeente runt. Naar aanleiding van de problemen woedt een machtsstrijd in de plaatselijke PvdA, waar de lijsttrekker, één van de voormalige wethouders, werd gedwongen af te zien van nieuwe bestuursaspiraties.

Een blanco stem heeft overigens geen politieke gevolgen; de zetels worden verdeeld over de partijen waarop wel gestemd is. Met het gebaar hopen de Delfzijlers echter een duidelijk signaal af te geven. "Je geeft als kiezer wel een signaal dat het je niet bevalt, maar je geeft geen richting aan waar de oplossing gezocht moet worden", stelt politicoloog Gerrit Voerman van het Documentatiecentrum Nederlandse Politieke Partijen. Twintig procent zou echter het hoogste percentage blanco stemmen bij een verkiezing ooit zijn.