OS: Brons voor achtervolgingsploeg mannen

Icoon SchaatsenDe Nederlandse mannenschaatsers hebben op de Olympische Winterspelen in Turijn de bronzen medaille op het onderdeel ploegenachtervolging gewonnen. Er was op meer gerekend, maar de droom spatte aan diggelen door een valpartij in de halve finale tegen Italië, de latere winnaar.

Nederland trad aan met Carl Verheijen, Sven Kramer en Erben Wennemars in de halve finale. Ze gingen snel van start en pakten een behoorlijk een voorsprong, maar Italië kwam sterk terug. Drie ronden voor het einde stapte Kramer echter in een bocht op een blokje en ging hij onderuit. In zijn val nam hij Verheijen mee. Hierna was het bekeken voor de Nederlandse ploeg. In de strijd om de derde plaats werd nog wel enigszins sportieve revanche genomen doordat Verheijen, Kramer en Mark Tuitert afrekenden met Noorwegen, maar toch overheerste de teleurstelling.

Voor Verheijen, Tuitert en Wennemars betekende de overwinning op de Noren hun eerste medaille op een Olympische Spelen, voor Kramer de tweede. Rintje Ritsma, die alleen een race meedeed in de kwalificatie, won zijn zesde medaille, en ook de laatste in zijn loopbaan. 'De Beer uit Lemmer' was echter nooit eerste op een Olympische Spelen, waardoor zijn imposante erelijst het voorgoed zonder Olympisch goud moet doen.

De Italiaanse achtervolgingsploeg wist uiteindelijk ook Olympisch Kampioen te worden. Matteo Anesi, Ippolito Sanfratello en Enrico Fabris waren in de finale te sterk voor de Canadese mannen. Ze klokten een tijd van 3 minuten, 44 seconden en 46 honderdsten, en waren daarmee een dikke seconde sneller dan de Canadezen.


Kramer gaat onderuit


Dames
Ook bij de damesachtervolging ging de zilveren plak naar de Canadezen. Zij werden in de finale verslagen door de sterke Duitse ploeg van Anni Friesinger, Claudia Pechtstein en Daniela Anschütz. De Nederlandse dames werden gisteren al uitgeschakeld door deze zelfde Duitsers. Paulien van Deutekom, Ireen Wust en Gretha Smit lieten Nederland uiteindelijk op een zesde plaats belanden. In het duel om de vijfde plaats verloren ze vandaag van de Verenigde Staten.

Meer Olympisch nieuws op de speciale winterspelensite van FOK!